Welke bloemen zijn eetbaar?

Bloemen in de tuin of in huis staan natuurlijk ontzettend gezellig, maar bloemen kunnen ook gebruikt worden voor het eten. Zo tover je je maaltijd, zonder al te veel moeite te doen, om in een vrolijke hap met nog meer smaak. Maar welke bloemen zijn geschikt om te eten?

Welke bloemen kun je eten?

Afrikaantje
De bloemblaadjes van Afrikaantjes kun je eten. Ze hebben een citroenachtige smaak en ze passen uitstekend bij visgerechten of in een salade. Ook zijn de roodkleurige bloemen ideaal voor garnering.

Oost-Indische kers
Oost-Indische kers kennen de meeste mensen wel: het jonge blad en de bloemen kan je eten. Ze smaken lekker pittig: een beetje naar radijs of mosterd.

Viooltjes
De bloemen van viooltjes hebben een hele milde smaak. Daarom worden ze wel gesuikerd en gebruikt als garnering op gebak. Maar ze kunnen net zo goed in de sla of op toetjes.

Goudsbloemen
Van goudsbloemen gebruik je de bloemblaadjes. Je kan ze door de sla doen, maar in India worden ze ook vaak over de rijst gestrooid. Voeg je ze toe aan soepen of sauzen, dan krijgen die een mooie kleur. Daarom noemt men het ook wel armeluis safraan. Probeer het maar: voeg een handje bloemblaadjes toe aan je roereieren of omelet en ze worden prachtig oranje.

Jasmijn
We kennen het gebruik van jasmijn al in de thee, maar deze geurige bloemen kunnen ook gebruikt worden in zoete gerechten.

Zonnebloem
De bloemblaadjes van de zonnebloem kunnen worden gegeten en de kiem kan worden gestoomd als een artisjok.

Lavendel
Deze bloem staat al bekend om er thee van te trekken, maar lavendel is ook prima te gebruiken voor een salade. Je kunt de lavendel gedroogd gebruiken, maar vers is ook zeker een optie.

Bloemen van groente-, fruit en kruidenplanten
Bloemen afkomstig van groenteplanten zijn ook goed eetbaar. Bloemen van bijvoorbeeld de courgette en venkel zijn goede ingrediënten voor een salade en kun je roerbakken. De bloemen van bieslook, munt, oregano en rozemarijn zijn ook allemaal te gebruiken voor een heerlijke maaltijd