ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
SustainableCities

Een plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen, nieuws kunnen verwerken en een representatieve aanblik voor de hoofdingang van het spoedplein. Zo luidde de opdracht van het Medisch Centrum Leeuwarden. Belangrijke elementen waar we rekening mee hebben gehouden zijn functionaliteit en beleving. Zo zijn bijvoorbeeld bestaande functionele routes behouden en is met een border met prairiebeplanting de nadruk gelegd op de entree van het spoedplein. Zo weet je in één oogopslag waar de ingang is. Deze border is het gehele jaar interessant qua kleur en vorm, want elk seizoen heeft bij deze beplanting zijn eigen charmes.

Op het spoedplein komen mensen die op dat moment stress ervaren. Om deze mensen een hart onder de riem te steken en een plek te bieden waar ze zich even terug te kunnen trekken, is er een tuin ontworpen in de symbolische vorm van een klavertje vier. De strakke architectuur van het gebouw staan in contrast met deze organische vormen. Het spanningsveld tussen de verschillende materialen, stenen en kleurgebruik geeft daarbij een bijzonder effect. De beplanting heeft het gehele jaar kleur en in de winter zijn er prachtige silhouetten zichtbaar. Bijzonder is de koekjesboom op het plein. Deze geeft in het najaar mooie rode, oranje en gele herfstkleuren en geeft daarnaast een heerlijke zoete geur af. Ook de Judasboom is een blikvanger. De roze bloemen groeien direct op de stam van de boom en dit maakt deze boom uniek. In het voorjaar springt deze tuin er echt uit, want dan staan ook de bloembollen en zoete buxus in volle bloei. Ook aan de medewerkers is gedacht. Zij kunnen zich rustig terugtrekken in de personeelstuin: Een pleintje met bloembak met zitrand. Een zitplek met veel groen eromheen om tot rust te komen.

Met de niet woekerende bamboe en de haagbeukenhaag wordt er veel privacy gecreëerd. Door het toepassen van de haagbeuk ontstaat er een verankering met de omgeving doordat deze soort haag veel terug komt op het terrein. Door de diverse keuze aan beplanting zal de bezoeker niet alleen het terrein prettiger ervaren, maar stimuleert hiermee ook nog eens de biodiversiteit.

 

Galerij van dit artikel