Ontvangst eerste duurzaamheidscertificaat NL Tuinlabel

Op vrijdag 23 februari ontving Snoek Puur Groen tijdens de beurs Tuin & Sfeer het eerste duurzaamheidscertificaat NL Tuinlabel uit handen van Lodewijk Hoekstra. Speciaal voor de beurs ontwierpen Douwe Snoek en zijn team een tuin volgens de principes van het nieuwe label.

Het is nu of nooit, aldus Lodewijk Hoekstra, mede-oprichter van NL Greenlabel. Dat we het roer om moeten gooien om de dramatische achteruitgang van de groene leefomgeving een halt toe te roepen, is al langer bekend. Bewustzijn creëren van ons eigen gedrag, en kennis hebben over de voordelen van een groene omgeving, zijn hierin uitermate belangrijk. Na de actie Code Rood voor Natuur komt Hoekstra met een oplossing voor iedereen met een tuin die een bijdrage wil leveren: NL Tuinlabel.

Een tuin met certificaat
NL Greenlabel maakt duurzaamheid meetbaar door middel van zogenaamde duurzaamheidspaspoorten. Op basis van deze methodiek is nu ook een duurzaamheidslabel voor tuinen bedacht. Hiermee geven we mensen uit de groenbranche een extra handvat om het gesprek aan te gaan met de consument. Samen met alle betrokkenen wordt gekeken naar de tuin als onderdeel van het ecosysteem en als manier om steden klimaatbestendig te maken. De bij NL Greenlabel aangesloten groenprofessionals zijn speciaal opgeleid om deze methodiek in de praktijk te brengen. Zo ook Snoek Puur Groen.

Met het label krijgt de particulier op een laagdrempelige wijze inzicht in de duurzaamheid van zijn tuin. Er wordt integraal gekeken naar zaken als bodem, water, verhouding groen en grijs, gebruikte materialen en biodiversiteit. Het principe van het paspoort is analoog aan dat van een energielabel en geeft inzicht in de mate van duurzaamheid van de gehele tuin. NL Tuinlabel kan particulieren concreet helpen om een positieve bijdrage te leveren aan het vergroten van de biodiversiteit en klimaatverandering, zo stellen de initiatiefnemers.