Stagiaires ontwerpen duurzaam oratorio

De bij heeft het zwaar. Vooral in Friesland en Noordwest Duitsland is de bijensterfte erg hoog. Silence of the Bees, onderdeel van Europese Culturele Hoofdstad 2018, vraagt aandacht voor bijen en families van de bij zoals hommels. Op deze manier wil men het belang van deze beestjes duidelijk maken aan het grote publiek.

Met onder andere de bouw van een levensgroot oratorio worden bezoekers in het sculptuur ondergedompeld in muziek die door bijen word gegenereerd. Stagiaires van Snoek Puur Groen Sjoerd Achterhuis, Sebastiaan Emiel Eyzenga en Maikel Semplonius hebben hier een bijzonder ontwerp voor gemaakt en werken dit, samen met een aantal partners, de komende periode uit. Vanaf april is het oratorio in de botanische tuinen van De Kruidhof te zien, waardoor deze plek dan ook letterlijk de ‘landingsplek’ van dit project is. Later in het jaar worden ook in Emden en Oldenburg een oratorio geplaatst.

Het hoofddoel van het oratorio is om een krachtige belevenis aan te bieden door middel van akoestische muziek gecreëerd door meerdere bijenvolken. Doordat dit is gelokaliseerd in het hart van de bijenvolken wordt er een unieke ervaring gecreëerd tussen mens en dier. De bezoekers zullen ervaren hoe het is om zich in het centrum van een bijenstad te bevinden. Hoogtepunt wordt een unieke compositie, als op 21 juni de bijengeluiden live in de drie botanische tuinen van Buitenpost, Emden en Oldenburg samen worden gebracht tot de Bumblebee Rhapsody.

Het ontwerp van het oratorio is een kunstwerk op zich. De heren zijn geïnspireerd ver buiten de Europese grenzen, namelijk door Nigel Helyer, een kunstenaar uit Sydney. De uitwerking van het oratorio is inmiddels in volle gang. Sjoerd Achterhuis, een van de ontwerpers vertelt: “Het oratorio wordt gebouwd van duurzame materialen. Een van deze materialen is leem, waar de wilde bijen in gaan zitten. In het vegetatiedak komen planten te staan, die dienen als voedselbron voor de diertjes. In het oratorio komen bijenkasten te staan met een buis die naar buiten leidt. Zo kunnen de diertjes in en uit vliegen. Vanwege onze stage bij Snoek Hoveniers hebben we onder andere kennis opgedaan over diverse ontwerpprogramma’s en berekeningen voor materiaalgebruik. Hierdoor hebben we een interessant ontwerp kunnen maken en hebben we een goede sterkteberekening neer kunnen zetten. Ook helpt Snoek ons met de daadwerkelijke realisatie van het oratorio.”

Silence op the bees is een samenwerking tussen diverse partijen uit binnen en buitenland. Allemaal met hetzelfde doel: Bijensterfte tegengaan!

Samenwerkingspartners
– Culturele hoofdstad 2018
– Kruidhof, Buitenpost
– Van Hall Larenstein, Leeuwarden
– Emder Bürgerstiftung Regionales Umwelszentrum Ökowerk Emden, Emden
– Förderverein IMME Bourtanger Moor e.V., Haren/Ems
– Sonicobjects, Sydney
– Squelch Multimedia, Sydney
– SamenFIKS
– Botanischer garten Oldenburg, Carl von Ossletzky University of Oldenburg
– Snoek Puur Groen