Eerste hoveniersbedrijf volledig over op fossielvrije diesel

“We gaan groots van start met CO2 reductie”

Hoveniersbedrijf Snoek Puur Groen is volledig overgegaan op milieuvriendelijke fossielvrije diesel. Hiermee is Snoek het allereerste hoveniersbedrijf van Nederland die deze stap maakt. Het bedrijf heeft duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan, dit idee stond daarom al op de planken. Door inspiratie van de Elfwegentocht, welke als doel heeft om de samenleving te stimuleren om fossiel te rijden, is de uitwerking in een stroomversnelling gekomen. Deze duurzame aanpassing sluit goed aan op eerdere investeringen in het vervangen van motor gedreven handgereedschappen naar accu gedreven handgereedschappen en robotmaaiers van het Zweedse bedrijf Husqvarna.

Fossielvrije Diesel B100, geleverd door Veenema Olie, is een HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), die volledig gemaakt wordt uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Deze diesel is de duurzaamste diesel van dit moment. Douwe Snoek vertelt: “Samen met MAN-dealer Wierda bedrijfswagens en importeur PON is gekeken naar de mogelijkheden om ons wagenpark te verduurzamen. Het volledige motorprogramma, vanaf de TGE met de 180pk motor, is vrijgegeven voor HVO en biedt daarmee de mogelijkheid om emissievrij te rijden, van bron tot wiel reduceren ze 89% CO2. Wierda en PON staan volledig achter het fossielvrije diesel gebruik en biedt ons ook volledige ondersteuning. Het mooie is dat je zonder aanpassingen op deze diesel kunt rijden. Dit maakte de keuze des te makkelijker om deze overstap te maken. Daarnaast is het ook nog eens CO2-neutraal en biologisch afbreekbaar. Als duurzaam hoveniersbedrijf vinden wij het belangrijk innovatief te zijn. Daarnaast past dit volledig in onze bedrijfsfilosofie omdat we begaan zijn met de natuur en onze milieu voetprint zo klein mogelijk willen maken.”

In 2015/2016 verving Snoek Puur Groen grotendeels het handgereedschap voor het Zweedse merk Husqvarna, aangedreven door accumotors. ”We hebben niet alleen gekozen voor de hoge kwaliteit van de Zweedse gereedschappen, maar ook voor het partnership dat wij zijn gegaan. Vanuit dit partnership hebben we ook de beschikking tot de Fleet Services waarmee we optimaal inzicht hebben in effectiviteit van machine-inzet, arbeidsuren en duurzaamheid. Sinds de overstap naar accumotoren hebben we al ruim 2225 kg CO2 gereduceerd. Dit is te vergelijken met het jaarlijkse gasgebruik van een gemiddeld huishouden in Nederland., alsdus Douwe Snoek.

Elfwegentocht
Met de overgang naar fossielvrije diesel steunt Snoek Puur Groen het initiatief van De Elfwegentocht welke onderdeel is van het Culturele Hoofdstad-project Fossylfrij Fryslân. “De Elfwegentocht heeft ons aangezet om het proces naar fossiel vrij rijden te versnellen. Hiermee willen we andere bedrijven graag inspireren. Komende periode gaan we daar dan ook actief mee de boer op”, aldus Douwe.