Partnergemeente van het Tiny Forest concept worden?

Afgelopen week zijn collega’s Lambertus de Ree en Erik van der Teen door IVN opgeleid in de Miyawaki-bosbouwmethode. Tijdens deze cursus hebben ze kennis opgedaan over het Tiny Forest concept en het daarbij horende bodemonderzoek, bodembewerking, bodemsupplementen, beplantingkeuze, ontwerp, aanleg en het beheer. Met het volgen van de cursus zijn we onderdeel geworden van het Tiny Forest netwerk om samen Nederland groener te maken.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Afgelopen jaar heeft IVN € 1,85 miljoen van de Postcode Loterij ontvangen. Met deze bijdrage worden in totaal 100 Tiny Forest in heel Nederland aangelegd.

IVN zoekt gemeenten om Tiny Forest partner te worden. Na een succesvolle eerste ronde in 2018 werden uit 55 aanmeldingen twaalf partnergemeenten geselecteerd. Van 18 maart tot en met 26 april 2019 opent IVN de tweede en laatste aanmeldronde voor gemeenten om partner te worden. Medio mei selecteren zij de twaalf nieuwe Tiny Forest partnergemeenten van 2019, die samen met buurtbewoners, kinderen, samenwerkingspartners en IVN drie Tiny Forests in twee jaar tijd zullen aanleggen. Onderdeel van elk Tiny Forest is een buitenlokaal waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Daarom worden ook scholen betrokken bij dit project.

Interesse om als gemeente 3 Tiny Forests aan te planten? Kijk voor meer informatie op de website van IVN.

(foto’s afkomstig van IVN)