40 jaar Snoek!

Sinds 1979 is familie Snoek actief in het groen. Eerst in de vorm van een hoveniersbedrijf met tuincentrum, die later uitgroeide tot een volwaardig groenbedrijf in de breedste zin van het woord. Samen met een schoolvriend, startte Germ Snoek op 1 oktober 1979 Hoveniersbedrijf Duvo. Een uitbreiding met een tuincentrum volgde al snel. Dit vond plaats op de boerderij van de vader en moeder van Germ, die eerst alleen op zaterdagen open was. Vanwege de drukte hielpen vader en moeder ook mee. Het ging goed met de zaken met een uitbreiding tot gevolg. Aan de Biensma 6 in Grou, waar ook de huidige vestiging is, werd een nieuw tuincentrum gebouwd. Dit was het eerste pand dat op het huidige bedrijventerrein gebouwd werd. Germ ging vanaf hier zonder zijn schoolvriend verder. De naam Germ Snoek Hoveniers was geboren.

Germ Snoek heeft zijn eerste werkervaring opgedaan bij de plantsoendienst van de gemeente. Germ vertelt: “Dit was de eerste aanraking met groen. Ik had de behoefte om te groeien in mijn vak. Ik zat vol ambities. Thuis ben ik ook met groen aan de slag gegaan. Dit begon ik zo leuk te vinden dat ik een vakopleiding voor hovenier ben gaan volgen. Het ondernemerschap stroomde door mijn aderen, vandaar dat ik na het afronden van mijn opleiding voor mezelf ben begonnen.“

Time flies…

Vandaag is het 40 jaar geleden dat dit familiebedrijf het eerste levenslicht zag. “Time flies when you’re having fun, zeggen ze in het Engels en zo heb ik het zelf ook ervaren. Dat groen belangrijk is voor de samenleving en de vele voordelen hiervan wist ik al, maar in de loop der jaren wordt je je hier alleen maar bewuster van. Ik krijg vaak de vraag waar het succes van Snoek aan te danken is. Volgens mij is het een juiste mix van een aantal factoren. Dat begint met een visie hoe je het wilt doen, ondernemerschap, korte lijnen en uitstraling. Dat laatste herinnert mij nog aan de aankoop van mijn eerste bedrijfswagen. Toen ik deze kocht, heb ik daar ook gelijk het logo op laten zetten. Reclame-uitingen werden toen nog met de hand op de auto geschilderd, echt vakwerk!”

Familiebedrijf
Zoals een echt familiebedrijf over het algemeen wel getypeerd wordt, helpen alle gezinsleden mee in het bedrijf. Beide zoons van Germ lieten daarom de handjes graag wapperen. Douwe Snoek, die in 2002 het stokje officieel van zijn vader overnam, had als 11 jarig jongetje het groen al in zijn hart gesloten. Hij wist het toen al zeker, hij wilde groen ondernemer worden. Niet alleen het groen was Douwe zijn passie, binnen het bedrijf vond hij, net als zijn vader, het van groot belang dat alles goed geregeld was voor medewerkers. Beide heren zijn zeer actief voor branchevereniging VHG. Douwe vertelt: “Door collectiviteit kun je de boodschap van de waarde van groen nog beter overbrengen. Met de aansluiting konden sociale doelstellingen nog beter uitgediept worden. Zo kwam er bijvoorbeeld elke week een fysiotherapeut en wordt er ingezet op persoonlijke ontwikkeling. Hiermee gaat niet alleen het ziektepercentage naar beneden, maar kijken we ook naar waar medewerkers ook echt gelukkig van worden en welke doelen ze na willen streven met mooie ontwikkelingen tot gevolg. Een ontzettend inspirerend proces waar ik enorm van kan genieten.“

Ontwikkeling
Zelf hebben Germ en Douwe ook de nodig ontwikkelingen doorgemaakt. In 1988 kreeg Germ tijdens werkzaamheden een ongeluk met zijn hand. Hierdoor zijn zware werkzaamheden niet meer te volbrengen, waardoor Germ gedwongen werd anders naar zijn bedrijf te kijken. Het bedrijf managen kreeg nog meer aandacht, waardoor er een groei ontstond. Ook Douwe heeft de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Niet alleen het coachen om medewerkers te ontwikkelen heeft een belangrijke plaats ingenomen, ook duurzaamheid is een rode draad in het bestaan van Snoek. In 2014 is het toen nog Snoek Hoveniers winnaar van de Green Awards, een onderscheiding die jaarlijks door Stenden University en Educohof wordt uitgereikt aan het meest duurzame bedrijf in Drenthe. Daarnaast wint Snoek Hoveniers de verkiezing voor duurzaamste tuin van Nederland. Duurzaamheid en circulariteit krijgt steeds meer vorm en zit in het DNA van de organisatie. En dit is in de naam ook terug te vinden. Sinds 2018 veranderd de naam in Snoek Puur Groen. Deze naam zet de toon waar het bedrijf voor staat: één met de natuur, in alles wat we doen en dekt de duurzame en circulaire werkwijze. “Dit is niet een loze kreet, maar een belofte naar klanten, leveranciers en medewerkers die we ook echt nakomen. Verder wil ik geen grote logge organisatie zijn, maar korte lijntjes in de organisatie. Korte lijntjes voor klanten en leveranciers, maar ook voor onze medewerkers. Zo blijven we in connectie met elkaar en dit vind ik passend bij ons bedrijf”, aldus Douwe.

Wanneer Germ en Douwe terugkijken op deze tijd beseffen ze beide dat de tijd echt voorbij is gevlogen. Als ze nadenken over hoeveel tuinen, parken en schoolpleinen ze wel niet met heel veel liefde en passie aan hebben gelegd, dan raakt dat ze. Trots!