Een minibosje waar kinderen niet alleen kunnen spelen en ontdekken, maar waar ze ook meer kunnen leren over de natuur. En waar ze bovendien zelf de baas over zijn. Op donderdag 28 november opent bij de IKC Prins Maurits de allereerste Tiny Forest van Leeuwarden en Friesland. Wethouder Herwil van Gelder zal samen met een aantal schoolkinderen de eerste boom planten.

De Tiny Forests zijn een initiatief van IVN Natuureducatie, die zich als landelijke non-profit organisatie inzet voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. De bosjes zorgen voor verkoeling, een verbreding van de biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Om deze redenen werd het project positief ontvangen door de gemeente Leeuwarden.

In de voorbereiding naar de aanplant van de Tiny Forest hebben we een inspirerend ontwerp gemaakt, waar een zeer enthousiaste groep 6 van de school intensief aan mee heeft geholpen. Wensen van deze groep zijn dan ook in het ontwerp meegenomen: een buitenleslokaal met voldoende zitplekken, paden door de Tiny Forest heen voor een optimale groenbeleving en een diversiteit aan bomen en struiken. Daarnaast is ook de grond gereed gemaakt volgens Miyawaki-bosbouwmethode en is de juiste beplanting gekozen. Een mooie bijkomstigheid is dat er zaailingen, door de natuur spontaan opgekomen bomen en struiken, beschikbaar wordt gesteld door Heemtuin Kalksloot.

Leerlingen de baas

De leerlingen mogen zelf het leukste werk doen: het planten van bomen en struiken. Samen met vrijwilligers en Snoek Puur Groen planten zij 26 verschillende soorten bomen en struiken. Alle leerlingen van de gehele school helpen mee met de aanplant. Een activiteit waar ze nu al enthousiast over zijn. Ook mogen ze een officiële naam bedenken voor de Tiny Forest, die later bekend zal worden gemaakt. Leerlingen van groep 6 gaan het bosje onderhouden en monitoren.

Nog twee locaties

Deze Tiny Forest is de eerste van in totaal drie Forests die in Leeuwarden worden aangelegd. De locatie van de twee andere bosjes is nog niet bepaald. Dit zal in 2020 bekend gemaakt worden. Het plan is om de bosjes voornamelijk bij scholen te planten, om zo kinderen in contact met de natuur te brengen en ze verantwoordelijk te maken voor een stukje natuur. Via een speciaal lesprogramma worden de kinderen daarbij opgeleid tot ranger om het bos te onderhouden.

(Foto: Omrop Fryslan, Jantine Weidenaar)

Galerij van dit artikel