ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
Partnerships
SustainableCities

Deze unieke en bijna volledig circulaire aangelegde tuin met duurzame materialen is echt een plaatje geworden. Een tuin met veel aandacht voor biodiversiteit en vooral voor vlinders en wilde bijen. Vanaf het ontwerpproces is rekening gehouden met duurzaamheid en hergebruik. Van gestanste  metalen platen, afval materiaal uit een meubelfabriek, in combinatie met eiken schaaldelen en kastanje houten palen is een scheidingswand gemaakt. Hier groeien diverse klimplanten bij op. Het terras is gemaakt van hergebruikte bestrating met bijvoeging van klinkers uit een eerder aangelegde tuin. Voor een tweede terras is gebruik gemaakt van steenschotten, een afvalproduct van een steenfabriek. In deze tuin is het van belang dat groen en verharding met elkaar in balans zijn.

Ook zien we in deze ze tuin een fraai vormencontrast. Vanuit het woonhuis is een aansluitende strakke lijn van gebakken klinkers zichtbaar. Deze strakke lijn wordt doorbroken met de organische lijn van het gazon en de hergebruikte klinkers. Een prachtig contrast in vorm. Door het vele groen en gazon kan het overtollige regenwater op een natuurlijke wijze infiltreren in de grond. Het spanningsveld tussen de verschillende materialen, vormgeving en kleurgebruik geeft daarbij een bijzonder effect. De beplanting heeft het gehele jaar kleur en in de winter zijn er prachtige silhouetten zichtbaar. In de tuin veel kleurrijke en geurende beplanting gebruikt. Het is een paradijs voor veel vlinders, hommels en bijen. De karakteristieke oude appelboom is gehandhaafd en vormt middelpunt van de tuin, een prachtige schaduwplek voor warme zomerdagen. De toegepaste Sapium Japonicum zorgt in het najaar voor fraaie herfstkleuren. Dit alles maakt de tuin compleet.

Reactie van de klant

"Onze oude tuin bestond uit een grasveldje, een border, een paar lelijke coniferen en een mooie appelboom. Een mooie plek voor de kinderen om te hockeyen en te voetballen. Toen de kinderen het huis uit gingen, werd duidelijk dat er iets moest gebeuren. Van een collega hoorden we goede verhalen over Snoek en toen we op de website zagen dat Snoek tuinen ontwerpt met respect voor de natuur en het milieu, wisten we waar we moesten zijn. Op basis van een bezoek en een goed gesprek heeft de ontwerper van Snoek zijn creativiteit gebruikt om een bijzondere tuin voor ons te ontwerpen: mooi, divers, aantrekkelijk voor de vogels en met hergebruik van planten en materialen. In een maand tijd werd onze rommeltuin door de vakmensen van Snoek heel zorgvuldig omgebouwd in een tuin met structuur. Tijdens de verbouwing hadden we steeds een prettig overleg met de Snoek om kleine aanpassingen te bespreken. De tuin is hierdoor echt naar onze zin geworden. Nu de tuin ruim een jaar oud is hebben we hebben gezien wat een enorme diversiteit aan planten er in staat. Het is fijn om vaak een rondje te lopen in de tuin, want gedurende het hele jaar staan er steeds andere planten in bloei. Al met al beleven we veel plezier aan de tuin, maar hij is nog niet af. In overleg met Snoek zijn we aan het bekijken hoe we het waterbeheer kunnen verbeteren.

Galerij van dit artikel

Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd
Uniek en bijna volledig circulair aangelegd