ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
QualityEducation
ResponsibleConsumption
SustainableCities

Sinds de opening van restaurant Wannee in Leeuwarden zijn er al in meerdere kranten en magazines artikelen verschenen over Wannee, het concept en natuurlijk de Dutch Cuisine, oftewel de Nederlandse keuken, welke is ontwikkelt door Meesterkok Albert Kooy. Binnen dit concept worden 5 principes gebruikt: cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde. Met deze principes worden de heerlijkste gerechten van Nederlandse bodem mee bereid. Voor dit unieke restaurant, welke  door studenten wordt gerund, heeft Snoek Puur Groen een passend ontwerp gemaakt voor zowel binnenbeplanting als het terras en de entree en deze ook aangelegd.

Binnenbeplanting
Bij binnenkomst in het restaurant, valt het groene karakter gelijk op. De eyecatchers van het restaurant zijn de grote plantenbak in het midden van het restaurant en de groene wanden. Deze zorgen voor een groen statement. Op het terras in de tuin bevinden zich verhoogde cortenstalen bakken. Door een cortenstalen bak door trekken in de plantenbak, ontstaat er een verbinding met binnen naar buiten. De plantenbak en wanden zijn voorzien van diverse planten met verschillende bladtexturen en kleurtinten. Dit verhoogd de belevingswaarde.

Terras
Een plek welke een representatieve uitstraling heeft voor gasten, waar aandacht is voor biodiversiteit en circulariteit en waar planten en kruiden zelf worden gekweekt voor gebruik in de keuken. Dit zijn de voorwaarden waar het ontwerp van het terras aan moet voldoen en waar ook de 5 principes van het concept in terug te vinden zijn. In de tuin zijn vaste eetbare planten verwerkt, waar heerlijke planten en kruiden in te vinden zijn. Samen met Lageschaar Vaste Planten hebben we de allereerste eetbaar mix ontwikkelt, en is daarmee uniek! De eetbare planten kunnen als garnering of smaakmakers gebruikt worden in gerechten. Het doel is om studenten kennis te laten maken met en te leren werken met seizoensgebonden verse producten. Contact met een levend product en met de natuur in plaats van alles te kopen bij een groothandel. Leren om producten uit eigen tuin te gebruiken. Het gaat hierbij over beleving van de kok en de consument.

Ook is er veel aandacht voor het stimuleren van de biodiversiteit. In de tuin is een groot scala aan geurende en kleurende bloemen aangebracht, welke veel bijen en vlinders aantrekken. De wintergroene heggen in de tuin zorgen voor structuur en daarnaast bieden ze een schuilplaats voor onder andere vogels. Daarnaast zijn er twee custom made insectenhotels zichtbaar bij de ingang van het restaurant. Deze circulaire insectenhotels zijn gemaakt van afval en trekken ontzettend veel bekijks. Leuk om te benoemen is dat de insectenhotels gemaakt zijn door cliënten van een dagbesteding.

Tegels in de tuin zijn hergebruikt waar een zitmuurtje van gemaakt is. Om de beleving nog extra kracht bij te zetten is er een buitenkeuken gerealiseerd, waar gasten kunnen zien hoe de gerechten worden bereid. Het is puur genieten in deze unieke tuin.

 

Galerij van dit artikel