Snoek Puur Groen en Lageschaar Vaste Planten hebben samen een uniek eetbare plantenmix ontwikkelt. Het concept is afgelopen mei toegepast bij Restaurant Wannee in Leeuwarden en is een groot succes. Inheemse planten en kruiden uit de tuin worden toegepast als smaakmakers en garnering in de gerechten, welke door de keuken van het restaurant worden bereid. De mix bestaat uit 48 soorten planten en kruiden, waar onder andere de duizendblad, hondsdraf, veldsalie en koekoeksbloem in te vinden zijn.

Dutch Cuisine
Restaurant Wannee is een opleidingsrestaurant en onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. De keuken wordt voor een groot deel bemand door studenten. Hier wordt het concept Dutch Cuisine, oftelwel de nieuwe Nederlandse keuken gevoerd, welke is ontwikkelt door Meesterkok Albert Kooy. In de keuken van dit restaurant hanteren ze de 80-20 regel, wat betekend dat er 80% groenten en 20% vlees worden geserveerd. De planten en kruiden die in de gerechten te vinden zijn, komen voor een groot deel uit de tuin van het restaurant en dus afkomstig van de eetbare plantenmix.

Het doel is om studenten kennis te laten maken met en te leren werken met seizoensgebonden verse producten. Lennart Woelinga, tuin- en landschapsontwerper van Snoek Puur Groen vertelt: “We willen het contact met de natuur, en met natuurlijke en verse producten stimuleren en bewustwording creëren. Het doel is om studenten en de bezoeker van het restaurant kennis te laten maken met eetbare planten en de natuur. Bezoekers zitten letterlijk tussen de kruiden. Ze zien en ruiken deze kruiden wanneer ze lekker vertoeven op het terras en af en toe zien ze de chefkok verse kruiden uit de tuin pakken om te gebruiken in de keuken die ze vervolgens proeven in de gerechten, een echte beleving waarbij zintuigen optimaal gestimuleerd worden. Daarnaast is deze eetbare mix een mooie kans om studenten te leren over seizoensgebonden producten en om deze producten uit eigen tuin te gebruiken en deze toe te passen in gerechten. Dit sluit natuurlijk mooi aan bij een opleidingsrestaurant.” Laurens van Lageschaar Vaste Planten vult aan: “Vaste planten kunnen zorgen voor verrassende smaaksensaties. Door echt contact met de natuur te hebben, stimuleren we dat vaste planten ook op andere manieren toegepast kunnen worden. Door te ervaren wat elk seizoen te bieden heeft, ontstaan er nieuwe en verrassende smaak- en geurcreaties van eigen bodem.

De studenten zijn enthousiast over de tuin en de verse kruiden en planten die er in te vinden zijn. De planten hebben de afgelopen periode goed kunnen groeien en zijn klaar voor gebruik. Vanaf 31 augustus is restaurant Wannee weer geopend en zullen de eetbare planten terug te vinden zijn in de gerechten.

Meer informatie over de totstandkoming en het eindresultaat van deze restauranttuin is te vinden via de volgende link: https://bit.ly/31ZWls8

Galerij van dit artikel