Kindercentrum Zus & Zo heeft ons gevraagd om de buitenruimte in te richten. De kinderen spelen, ravotten en ontdekken en het is een plek geworden waar vies worden mag! De kinderen spelen er heerlijk in de tipi, op de stampschijven, in de zandbak, gaan op ontdekkingstocht op het blote voeten pad of maken heerlijk zandtaartjes in de speelkeuken. In de tuin staan fruitbomen, zodat de kinderen kunnen zien waar het eten vandaan komt en natuurlijk om heerlijk van te eten.

Het ontwerp
De tuin van het kindercentrum ligt midden in het centrum Nieuw Amsterdam, waar volop bedrijvigheid is, maar waar ook veel steen is. Bij binnenkomst in de tuin voelt deze omgeving dan ook als een groene oase. We hebben het team van het kinderdagverblijf meegenomen in de ontwerpfase, zodat ze precies weten war de speelomgeving biedt voor de kinderen en waar zij hun eigen wensen ook in kunnen brengen. Want het team kent de kinderen van het kindercentrum het beste. Zo was er bijvoorbeeld grote behoefte aan bomen, die in de zomer zorgen voor een natuurlijk schaduw. Daarnaast zorgen de bomen in de herfst voor prachtige kleuren, kunnen de afgevallen bladeren gebruikt worden om mee te knutselen en zorgen de bomen voor beschutte plekjes om bijvoorbeeld verstoppertje te spelen.

De buitenruimte is heuvelig aangelegd, wat zorgt voor een speels karakter. Hier en daar zijn stapstenen en open modderplekjes gecreëerd om de kinderen uit te dagen. In de tuin is een insectenhotel gemaakt en zijn fruitbomen en aardbeien geplant, waar een stukje educatie aan gekoppeld kan worden. Leuk om te benoemen is dat de bestrating is hergebruikt en dat er ook een zitmuurtje van gemaakt is.

Galerij van dit artikel