ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
SustainableCities

Positieve gevoelens, rust en beleving, dit zijn enkele positieve effecten van groen in de zorg, ook wel healing environment genoemd. Steeds meer ziekenhuizen en zorgorganisaties zetten groen in als medicijn. Zo ook Westerpoort in Franeker, onderdeel van Zorggroep Noorderbreedte. Westerpoort is een fijne plek voor mensen met dementie. Dementie gaat vaak gepaard aan een verhoogd stressniveau en verlies van identiteit. Westerpoort sluit zoveel mogelijk aan bij de belevingswereld zoals die vroeger was. Op deze manier is de tuin ook ingericht.

Het ontwerp
Volgens ons is er geen twijfel over mogelijk dat groen en gelukkig zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De essentie van het ontwerp is het prikkelen van de zintuigen, zowel in de vorm van bewegen als herinneringen aan vroeger ophalen. Het ontwerp is heeft een romantische tint met strakke vormen. Het is een centrale en overzichtelijke ontmoetingsplaats, welke groen omarmd. Maar ook vanuit de kamers is er zicht op het groen. De tuin is een fijne plek om te ontmoeten en te genieten van de prachtige felle kleuren. Kleur heeft effect op gedrag en emotie. Zo bevorderen blauwe of groen getinte tuinen rust en veiligheid. En worden lichte kleuren geassocieerd met openheid en tevredenheid. In het ontwerp is dan veel gebruik gemaakt van kleur en planten die herinneren aan vroeger, bijvoorbeeld de eigen tuin.

Uit onderzoek blijkt ook dat bewegen voor mensen met dementie goed is. Met bewegen kun je de dementie niet stoppen, maar wel lijkt het de dementie te vertragen. Door de minder mobiele toestand van de bewoners is de tuin hier volledig op aangepast. De tuin kent geen ophogingen of trapjes, maar daagt de bewoners wel uit om te bewegen. Zo kunnen ze een wandeling maken door te tuin of gebruik maken van bewegingselementen.

Healing environment
Een healing environment is een omgeving die zich er op richt om het welzijn van patiënten, familie en werknemers te bevorderen en hun stress te verminderen. Het doel hiervan is dat mensen hierdoor sneller genezen of, in ieder geval, dat de omgeving de situatie van ziek zijn niet vervelender maakt. Er is sterk bewijs dat (het zicht op) natuur en frisse lucht hier aan bijdraagt. Ook zijn er aanwijzingen dat stilte en natuurlijk daglicht hier aan bijdraagt, maar daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Galerij van dit artikel

Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker
Groen in de zorg, Westerpoort Franeker