Het is eindelijk herfstvakantie. Tijd om leuke dingen te doen in de natuur. Lekker rennen door het bos, kastanjes, beukennootjes en gekleurde bladeren zoeken of doe mee met een georganiseerde boswandelingen onder leiding van een echte boswachter. Het zijn activiteiten voor jong en oud! Wij laten je zien hoe leuk en leerzaam activiteiten in de natuur zijn. We zetten de leukste activiteiten voor je op een rijtje:

#1 Speuren naar paddenstoelen
Het is herfst! Het bos begint er heel anders uit te zien. Blaadjes verkleuren en overal piepen paddenstoelen de grond uit. Je ziet ze in alle soorten en maten! Wist je dat deze schimmels een heel ondergronds netwerk hebben? En waar komen heksenkringen eigenlijk vandaan? Ga op pad met de gids van Staatsbosbeheer en kom van alles te weten over de paddenstoel.

In de herfstvakantie is het kabouterweek bij Staatsbosbeheer, vooral voor jonge kinderen t/m 7 jaar is dit een hele leuke activiteit. Ga lekker het kabouterpad lopen bij jou in de buurt. Voor oudere kinderen zijn er paddenstoelenwandelingen, het dierenvriendjespad of een wilde dierensafari. Wat denk je bijvoorbeeld van op zoek gaan naar de bever in de Biesbosch of reeën zoeken in de Veluwe? Kijk voor meer informatie op de website van Staatsbosbeheer.

#2 Knutselen met kastanjers
Heb je al mooie kastanjes gevonden dit jaar? Je kunt heel veel creatieve dingen maken met kastanjes. Maak bijvoorbeeld mooie patroontjes op de kastanjes met witte verf of een witte stift. Het is niet alleen een leuke activiteit, maar staat ook nog eens mooi als decoratie op tafel. Ook kun je met wat saté prikkers, een paar klosjes wil in verschillende kleuren en kastanjes spinnenwebben maken, die ontzettend leuk staan in het raamkozijn.

#3 Dierfiguren maken van bladeren
Ga lekker naar buiten en verzamel de mooiste vormen en kleuren die je kunt vinden. Bekijk de bladeren eens goed. Zie je er al dieren in? Een egel, vos of misschien een uil? Spreid alle bladeren uit op tafel en vorm er dieren van. Met takjes of besjes kun je vervolgens pootjes en ogen maken. Of plak afzonderlijke bladeren op een vel papier en kijk welk dier je erin ziet. Teken met een stift de pootjes en oogjes erbij. Kijk voor mooie voorbeelden op de website van natuurmonumenten.

#4 Doe mee met de IVN 2uurnatuur Challenge!
Herfstraadsels oplossen, een paddo-trip doen of je eigen herfstkunst in beeld brengen? Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Juist met de donkere herfstmaanden in aantocht is het belangrijk naar buiten te blijven gaan! Doe daarom in oktober mee met de IVN #2uurnatuur Challenge!

Meld je gratis aan. En ontvang in de maand oktober twee keer per week om 14:00 uur een email met een verrassende uitdaging die in je eigen omgeving kunt doen. Aan het begin van de week is dat een korte opdracht, die goed te combineren is met werk en/of studie. Elke vrijdag ontvang je een speciale weekend-uitdaging. Ook krijg je een Challenge checklist, waarin je je voortgang kunt bijhouden. Zo zie je na een maand écht welke invloed de natuur op jou heeft. Kijk voor meer informatie op de website van IVN.