Wat is er nu leuker dan fruit te plukken uit je eigen tuin? Voor het beste fruit dien je fruitbomen goed te snoeien en de verzorgen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten fruitbomen, die eigenlijk het gehele jaar wel gesnoeid kunnen worden om bijvoorbeeld het waterlot eruit te halen. Dit zijn snelgroeiende opgaande twijgen die ontstaan aan een boom of struik als deze opeens de neiging vertoont zijn bladoppervlakte te herstellen. Overmatig waterlot is vaak ook het resultaat van een te sterke snoei het jaar er voor. Je mag max. 20% van de boom per jaar snoeien. De winterperiode is de beste tijd om fruitbomen steviger te snoeien. Maar hoe doe je dat? Wij geven graag wat extra uitleg.

De winterperiode is de beste tijd om fruitbomen steviger te snoeien. Maar hoe doe je dat? Wij geven graag wat extra uitleg.

Hoe snoei je fruitbomen?
De boom dient dan in de vorm van het fruit gesnoeid te worden. Een appelboom snoei je bijvoorbeeld rond en een perenboom snoei je iets in de hoogte. Het is belangrijk dat er bij een fruitboom voldoende lichtinval gecreëerd wordt, zodat de zon er gemakkelijk bij kan. Dit zorgt ervoor dat in de zomer het fruit goed de kans krijgt om te rijpen.

Doel van snoeien
De appel- en perenbomen zijn in rust en de bladeren zijn gevallen waardoor het silhouet van de boom goed zichtbaar is. Dit maakt het snoeien een stuk eenvoudiger, want nu is goed zichtbaar wat wel en wat niet gesnoeid moet gaan worden. Het doel van snoeien is om kortlot te creëren. Dit betekent dat er kleine takken aan de hoofdtakken gecreëerd worden. Aan deze takken groeit het fruit. Bij het snoeien ontstaan wonden in de boom. Het is belangrijk dat deze zo snel mogelijk dicht groeit. Snoeien in de winter is geen enkel probleem, maar doe dit niet tijdens een vorstperiode. Met kou gaan snoeiwonden minder snel dicht en kan de tak invriezen of rotten.

Heeft u vragen over het snoeien of wilt u uw fruitbomen professioneel gesnoeid hebben om optimaal te kunnen profiteren van uw fruitbomen? Onze hoveniers helpen u graag.