In de tuintrends van afgelopen jaar stond de klimaat adaptieve en duurzame tuin centraal. Een tuin met veel groen, duurzame materialen en circulaire oplossingen, die bestand zijn tegen klimaatveranderingen. Deze trend zal gelukkig niet zomaar vervagen. Ook in 2021 zijn deze trends optimaal terug te zien. Toch zien we ook in 2021 weer een aantal andere trends. Door corona is de buitenruimte belangrijker geworden dan ooit. Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat een fijne thuis(werk)plek topprioriteit is geworden. En dit is terug te zien in de tuintrends van 2021, die door Tuinbranche Nederland zijn gepresenteerd. Maak kennis met Human Touch, Balanced Biotope en Recentered Stage. Welke stijl is jou favoriet?

Human Touch
Aandacht voor de mens, de tijd even stilzetten. Kenmerkend voor deze stijl zijn de organische, bolle vormen. Niet alles hoeft perfect te zijn. Structuren met ribbels, plooien en rimpels.  De tuin kenmerkt zich door organische structuren, glooiende vormen, bloeiende planten in potten en mooie bladvormen in warme kleuren.

Balanced Biotrope
Lever een positieve bijdrage aan het klimaat. Duurzaamheid is belangrijk.  Tuinieren met respect en aandacht voor de natuur. Maak je eigen biotope en verdiep je in de juiste planten. Organische en ruwe vormen met stoere uitstraling. Natuurlijke milieuvriendelijke materialen. Een tuin met grote biodiversiteit past hierbij.

Recenterd Stage
Bij deze trend beken je kleur. Kleurrijk maar niet schreeuwend. Hoogteverschillen, geometrische vormen en krachtige kleurvlakken. Poorten en bogen, doorzichten en duidelijk afgebakende borders. Het lijkt wel een blokkendoos. Een statement maken met vorm en kleur. De materialen zijn niet belangrijk, maar juist het kleurgebruik. Lekker gebruik maken van kleurcontrasten en monochrome krachtige kleurvlakken.

Bron: Tuinbranche Nederland
Foto’s: Maayke de Ridder