In het Drentse dorpje Nieuw-Buinen is deze prachtige tuin te vinden met een ruimtelijk uitzicht. De moderne tuin oogt natuurlijk en is praktisch ingedeeld, met een groot oppervlak waar je vanuit het woongedeelte bij betrokken bent. Er is gebruik gemaakt van grote stukken gazon en in verhouding met de tuin is er een grote bloemenborder aangelegd, waar het hele jaar door planten en bloemen in bloei staan. Wat u waarschijnlijk niet verwacht, is dat de tuin enorm veel privacy biedt.

Het ontwerp
Voorheen stond er een oude boerderij met een voor huis. De tuin en het oude huis zijn afgebroken waarna er een compleet nieuwe tuin voor in de plaats gekomen is. Bestaande elementen in de tuin zijn behouden en zijn in het nieuwe ontwerp van de tuin meegenomen, waaronder de rode beuk. De beuk en de heg rondom de tuin dienen als afscheiding voor de privé tuin.

De tuin is opgedeeld in verschillende stukken. De voorkant van het huis is als een visitekaartje ingericht. De voortuin is veel rustiger aangekleed, wat een formeel karakter heeft en goed bij het huis past. Ook heeft de architect de voortuin, wat een veenkoloniaal gebied is, zoveel mogelijk intact proberen te houden. Daarnaast heeft de architect er ook voor gezorgd dat de tuin in de omgeving past. De voortuin begint bij de beuk. Het water van de vaart loopt over in het gazon en het gazon loopt weer over in de tuin. Het stuk achter de beuk, daar begint de privé tuin waar de beleving is. Er is een groot en ruimtelijk terras gecreëerd wat aansluit op de woning en voldoende privacy biedt. Vanaf het terras heb je mooi uitzicht op de bloemenborder. De bloemenborder, de lavendelborder en de Cypresse bomen geven een sfeertje met Franse accenten. Waar je het hele jaar van kan genieten. Achter de lang gerekte border, groeien de opgaande haagbeuken. Ze vormen rust en een balans in de tuin. Naast de Franse accenten, was er ook behoefte aan fruit in de tuin.

Hiervoor is een boomgaard aangelegd. Via de achterdeur kom je op de parkeerplaats waar het ruim genoeg is om meerdere auto’s kwijt te kunnen. Het is een praktische indeling, met daar omheen de beplanting die aansluit op de tuin. De beplanting is aangelegd in een border wat ook weer terugkomt in de privé tuin. Om vanuit de straat rechtstreeks het huis te kunnen bereiken is ervoor gekozen om een bruggetje te plaatsen. Het bruggetje en het pad naar de parkeerplaats toe is praktisch en heeft een formeel karakter wat ook weer aansluit bij de parkeerplaats en bij de voortuin. Alle materialen die Snoek Puur Groen voor de tuin heeft gekozen passen volledig bij de stijl van de tuin en van het woonhuis. Het is een tuin met veel ruimte, een fijne sfeer maar toch privacy biedend.

Galerij van dit artikel