Door de huidige coronamaatregelen kunnen veel studenten moeilijk aan een stageplaats komen. Het vinden van een stagebedrijf op zich is moeilijk en veel bedrijven hebben op dit moment ook nog minder activiteiten dan normaal. Ook Marloes Hiemstra, student fotografie aan de ROC Friese Poort in Drachten liep tegen dit probleem aan. Zij zette haar eigen netwerk in om een stageplaats te zoeken. Zowel Merkmonsters uit Leeuwarden als Snoek Puur Groen uit Grou wilden haar een stageplek bieden. Beide bedrijven hadden geen plek voor een full time stage. Door vanuit mogelijkheden te kijken zijn ze samen met Marloes de uitdaging aangegaan en hebben ze een hybride stage gecreëerd.

Het begon allemaal een paar weken geleden. Marloes plaatste een bericht op Facebook met een oproep voor een stageplaats, waar Anneke Huisman van Snoek Puur Groen positief op reageerde. Zo zijn beide met elkaar in contact gekomen. Wel was er een uitdaging: Snoek kan niet een full time stage aanbieden die vanuit de opleiding wel wordt gevraagd. Marloes vertelt: “Door corona zijn er bijna geen stages te vinden voor een student. Ik was super blij dat Snoek Puur Groen mij wilde helpen door een Hybride stage te creëren.” Snoek Puur Groen zette haar netwerk in en al snel kwamen ze in gesprek met Merkmonsters, waar het bedrijf veel mee samenwerkt vanuit de connectie met Samen FIKS. Ook zij reageerden enthousiast en de hybride stage was geboren. “Anneke Huisman vertelt: Vanuit Snoek hebben we de mentaliteit om in kansen te denken. We konden niet de full time stage aanbieden, maar wel een paar dagen in de week. We hebben ons netwerk ingezet en gekeken welk bedrijf bij de opleiding van Marloes aansluit, goede begeleiding kan geven en waar we zelf ook een goede connectie mee hebben zodat de samenwerking goed verloopt en we weten wat we aan elkaar hebben. Hier hebben we Merkmonsters als een goede partner in gevonden. Merkmonsters neemt de technische begeleiding op zich en wij geven een mooi inzicht in hoe het werken en omgaan met een echte opdrachtgever is.”

Ook voor ROC Friese Poort is de hybride stage een nieuwe vorm van stage lopen. Een belangrijke voorwaarde aan de stageplaats is dat het bedrijf geaccrediteerd is als BPV bedrijf voor de opleiding fotografie. Docent Burney Kielman vertelt: “Merkmonsters is een bedrijf dat geaccrediteerd is als BPV bedrijf voor onze opleiding Fotograaf van ROC Friese Poort in Drachten en zo is de (fotografisch) inhoudelijke begeleiding gewaarborgd. Dit is een erg mooi voorbeeld van een werkbare oplossing waarbij een student met diverse aspecten van de beroepspraktijk kan kennismaken. Tevens geeft dit de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het MBO weer en de manier waarop datzelfde bedrijfsleven meedenkt over zinvolle oplossingen voor bestaande en gerezen problemen.

Inmiddels heeft Marloes er drie weken stage op zitten. Ze vertelt: “Het was eerst even wennen om bij twee bedrijven stage te lopen. Ik zit op twee plekken en dan is het toch even kijken hoe dat zich verdeelt. Ik heb bij beide bedrijven gezellige collega’s. Inmiddels heb ik al interessante opdrachten mogen doen zoals het fotograferen van dure auto’s, heb ik een zelfportret gemaakt en ga ik binnenkort aan de slag met productfotografie, groenprojecten vastleggen en mag ik alle medewerkers van Snoek vastleggen op portret. Deze vorm van stage is leerzaam. Ik leer niet alleen de technische facetten van fotografie, maar kan ook meekijken op een communicatieafdeling. Het geeft inzicht waar ik in de toekomst wat aan heb.”