Een nieuw aangelegde tuin, die is ontworpen om zowel klimaat adaptief  als duurzaam en circulair te zijn, en daarnaast ook is ingericht op biodiversiteit.
Wij zien het als onze missie om iedere tuin die door ons wordt ontworpen, aangelegd en onderhouden, langs deze vier pijlers te leggen. 

Als tuin- en landschapsarchitect is Gienus blij met deze werkwijze. ,,Een klant meenemen in deze vier pijlers, dat is onze missie. Wij vinden deze vier uitgangspunten als bedrijf en team heel belangrijk voor de toekomst en de toekomstige generaties. Haal de natuur terug naar je eigen tuin.”

Windzuiger

,,Dat een groene tuin veel werk betekent valt erg mee, er zijn genoeg plantensoorten die makkelijk in onderhoud zijn. Hetzelfde geldt voor bomen. Ik plant het liefst meerdere bomen. Ze filteren fijnstof, trekken vogels aan en geven schaduw. Bovendien: een haag zuigt de wind op en laat haar niet als tegen een schutting ‘klappen’.”

Duurzaamheid is een hype, Snoek Puur Groen past het echter al tientallen jaren toe in haar tuinen. ,,In de keuze van de leveranciers, die een duurzaam label moeten hebben, in het lokaal inkopen zodat er niet onnodig veel transport hoeft plaats te vinden, enzovoort”, vertelt Gienus. ,,Circulair is voor ons onder meer hergebruik van materialen uit de bestaande tuin en onze eigen opslag. We zijn zuinig met materiaal, gooien niet zomaar iets weg.” Biodiversiteit realiseert Snoek bijvoorbeeld door planten te gebruiken die bijen en vlinders aantrekken, en nooit kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. ,,Dat is het beste fundament voor biodiversiteit.”

Dikke stortbui

Klimaat adaptief betekent voor Gienus het tegengaan van hittestress en wateroverlast. Gienus: ,,Bij het ontwerpen van een tuin denk ik van tevoren al na over een dikke stortbui: wat gebeurt er dan in die tuin, en hoe verloopt dat? Een groene tuin helpt bij waterinfiltratie, dus gebruiken we zo min mogelijk verharding en een goede irrigatie. Water zakt in groen wel weg.”

Machtig mooi

Gienus vindt al met al dat hij een ‘machtig mooi beroep’ heeft: ,,Ik mag een verhaal vertellen en creativiteit tonen. Iedere keer weer een paradijsje ontwerpen, waarbij de materialisatie goed aansluit op het woonhuis is het mooiste wat er is. En ik word er blij van dat ik dat dan ook nog met de vier pijlers in het achterhoofd mag doen.”

,,We begeleiden alle aangelegde tuinen ook ná de aanleg. De klant kan op zijn of haar beurt het verhaal vervolgens weer doorvertellen.” Opdrachtgevers werken zo als ambassadeurs. ,,Het verhaal vertelt zichzelf. Ook dat is duurzaam en circulair.”

Galerij van dit artikel

Ruimtelijke tuin Nieuw Buinen
Moderne leeftuin met veel kleur in Emmen
Ruimtelijke tuin Nieuw Buinen
Moderne leeftuin met veel kleur in Emmen