ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
Partnerships
QualityEducation
SustainableCities

Een minibosje waar kinderen niet alleen kunnen spelen en ontdekken, maar waar ze ook meer kunnen leren over de natuur. En waar ze bovendien zelf de baas over zijn. Voor Gemeente Leeuwarden hebben we drie Tiny Forests aan mogen leggen: Twee Tiny Forests in Leeuwarden en een in Grou. Een daarvan is de Tiny Forest van IKC Prins Mauritsschool.

Tiny Forest: minibos ter grootte van een tennisbaan
Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Basisscholen worden bij de aanleg van een Tiny Forest betrokken. Kinderen leren in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger en moeten het bosje ook mede onderhouden. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.
In de voorbereiding naar de aanplant van de Tiny Forests hebben we, samen met betrokken basisscholen een mooi ontwerp gemaakt, waar de wensen van de leerlingen van de scholen in zijn verwerkt.

Tiny Forest, Grou
Ook in Grou hebben we op een braakliggend stuk grond, naast twee basisscholen een prachtig groene Tiny Forest aan mogen leggen. Er is een inspirerend ontwerp ontstaat, in samenwerking met de leerlingenraden van beide scholen. De kinderen vonden het vooral belangrijk dat er een bloemenmengsel in de Tiny Forest zou worden opgenomen voor de insecten. De Tiny Forest is voor een deel afgeschermd met een schapenhekwerk, zodat de Tiny Forest goed kan groeien. Om de Tiny Forest toch van dichtbij te kunnen beleven is er een pad door het bosje gemaakt, deze zijn wederom van houtsnippers van de houtkap uit de gemeente gemaakt, een mooie circulaire oplossing.

Aan de zijkant van de Tiny Forest is een buitenlokaal gemaakt, aangevuld met extra groen: een sierappel en een winterlinde zijn de eyecatchers van dit buitenlokaal, die aangevuld zijn door kleurende bodembedekkers, die in een border zijn geplaatst, gemaakt van boomstammen. De Tiny Forest is voor de hele buurt goed zichtbaar door de mooie poort die er is gemaakt. Iedereen is welkom in dit mooie kleine bosje.

De leerlingen zetten samen zo’n 25 verschillende soorten bomen in de aarde. Dicht op elkaar, want dat hoort bij de Tiny Forest-methode en zorgt ervoor dat de bomen snel zullen groeien en er over 10 jaar al een volwassen bos zal staan.

Galerij van dit artikel