ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
Partnerships
QualityEducation
SustainableCities

Een minibosje waar kinderen niet alleen kunnen spelen en ontdekken, maar waar ze ook meer kunnen leren over de natuur. En waar ze bovendien zelf de baas over zijn. Voor Gemeente Leeuwarden hebben we drie Tiny Forests aan mogen leggen: Twee Tiny Forests in Leeuwarden en een in Grou. Een daarvan is de Tiny Forest van IKC Prins Mauritsschool.

Tiny Forest: minibos ter grootte van een tennisbaan
Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Basisscholen worden bij de aanleg van een Tiny Forest betrokken. Kinderen leren in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger en moeten het bosje ook mede onderhouden. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. In de voorbereiding naar de aanplant van de Tiny Forests hebben we, samen met betrokken basisscholen een mooi ontwerp gemaakt, waar de wensen van de leerlingen van de scholen in zijn verwerkt.

Tiny Forest IKC Prins Mauritsschool
De Tiny Forest van IKC Prins Mauritsschool is geïntegreerd op het schoolplein, met een grasmat er omheen gelegd, zodat er een rustige situatie ontstaat. Ook mede door de drukke weg waar de school zich aan bevindt en het aangelegen parkeerterrein. In de Tiny Forest is een natuurlijk leslokaal gemaakt, met zitjes van boomstammen. Deze boomstammen komen vanuit de boomkap van de gemeente en daarmee ook een mooie circulaire oplossing. De paden in de Tiny Forest zijn gelegd met houtsnippers, tevens van de boomkap van de gemeente. De leerlingen mochten zelf het leukste werk doen: het planten van bomen en struiken. Samen met vrijwilligers en Snoek Puur Groen planten zij 26 verschillende soorten bomen en struiken. De Tiny Forest is helemaal af met de houten poort, waarmee het minibosje ook echt zichtbaar is.

 

Reactie van de klant

“De gemeente heeft ons getipt en aan de hand hiervan heb ik met Snoek Puur Groen contact opgenomen. Doordat we de Tiny Forest hebben, brengen we de kinderen dicht bij de natuur. Je kunt de wereld in de school brengen door allerlei plaatjes te laten zien, maar je kunt de school ook in de wereld brengen. Bij onze school wil ik de liefde en het gevoel voor de natuur laten ontstaan. Ik ben ervan overtuigd dat de kinderen hierdoor beter leren en nieuwe dingen zien, beleven, proeven en voelen. We hebben groep 6 betrokken om mee te helpen in de uitvoering van het onderhoud.” directeur Antonio de Ruiter, IKC Prins Maurits.

Galerij van dit artikel

Insecten
Insecten