ClimatAction
GoodHealth
LofeBelowWater
LofeOnLand
Partnerships
QualityEducation
SustainableCities

Een minibosje waar kinderen niet alleen kunnen spelen en ontdekken, maar waar ze ook meer kunnen leren over de natuur. En waar ze bovendien zelf de baas over zijn. Voor Gemeente Leeuwarden hebben we drie Tiny Forests aan mogen leggen: Twee Tiny Forests in Leeuwarden en een in Grou. Een daarvan is de Tiny Forest van IKC Prins Mauritsschool.

Tiny Forest: minibos ter grootte van een tennisbaan
Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Basisscholen worden bij de aanleg van een Tiny Forest betrokken. Kinderen leren in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger en moeten het bosje ook mede onderhouden. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. In de voorbereiding naar de aanplant van de Tiny Forests hebben we, samen met betrokken basisscholen een mooi ontwerp gemaakt, waar de wensen van de leerlingen van de scholen in zijn verwerkt.

Tiny Forest, Camminghaburen
De Tiny Forest in de wijk Camminghaburen is gesitueerd in het park. Een mooie plek vlakbij de basisscholen in de wijk. Deze Tiny Forest is volledig geïntegreerd in het park, waardoor het park nog meer uit de verf komt. Omdat het park qua hoogtes een beetje golft, is dit ook toegepast in de Tiny Forest. Het buitenleslokaal is op een heuvel binnen de Tiny Forest gemaakt, zodat droge voeten worden gegarandeerd. De zitjes van boomstammen zijn wederom circulair gemaakt, namelijk van boomstammen van de boomkap van de gemeente.

Omdat het om een natte grondsoort gaat, is er ook een wadi gemaakt op het laagste punt van de Tiny Forest, zodat het water daar infiltreert. De wadi is daarmee de verzamelplek voor het water, wat ook nieuw leven aantrek in de Tiny Forest. Onder het genot van veel gelach en plezier van de kinderen van de scholen, zijn er ruim 600 boompjes de grond in gegaan. Om het geheel helemaal af te maken, is er een pad van houtsnippers gemaakt, die leidt naar een bestaand pas, zodat er een mooie verbinding ontstaat met een nog te realiseren voedselbosje.

Galerij van dit artikel