ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
Partnerships
QualityEducation
SustainableCities

Een minibosje waar kinderen niet alleen kunnen spelen en ontdekken, maar waar ze ook meer kunnen leren over de natuur. En waar ze bovendien zelf de baas over zijn. Voor Gemeente Smallingerland hebben we drie Tiny Forests aan mogen leggen.

Tiny Forest: minibos ter grootte van een tennisbaan
Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Basisscholen worden bij de aanleg van een Tiny Forest betrokken. Kinderen leren in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger en moeten het bosje ook mede onderhouden. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.
In de voorbereiding naar de aanplant van de Tiny Forests hebben we, samen met betrokken basisscholen een mooi ontwerp gemaakt, waar de wensen van de leerlingen van de scholen in zijn verwerkt.

Tiny Forest Basisschool De Bolder en Het Anker
Achter de sporthal, vlakbij beide scholen was een saai grasveld, die inmiddels om is getoverd tot Tiny Forest. Niet alleen de twee basisscholen zijn betrokken bij de aanleg van het minibosje, ook omwonenden zijn betrokken. Hiermee heeft het kleine bosje een positieve boost gekregen. In de beginfase was er al een grote betrokkenheid. De leerlingen van beide basisscholen hebben onder leiding van Tuin- en landschapsontwerper Lennart een ontwerp voor het minibos gemaakt, die ze vervolgens in de raadzaal van het gemeentehuis aan de wethouder mochten presenteren. In het ontwerp is veel aandacht voor het stimuleren van biodiversiteit en bedachten de kinderen ook een buitenlokaal van natuurlijke materialen. Een mooie plek voor hete zomerdagen! Daarnaast zijn er fruitbomen opgenomen in het ontwerp. Om de verbinding met de school en de wijk te maken, is er nog een extra rij met fruitbomen geplaatst. Zowel de leerlingen als de wijk genieten volop en hebben het minibosje omarmd.

Reactie van de klant

“Het jaar voordat ik hier kwam was er al het idee om een Tiny Forest in deze omgeving te plaatsen. Ik vind het een prachtig initiatief en goed voor de buurt dat er aandacht voor is. We gaan gebruik maken van de presentatiehoek, bijvoorbeeld als kinderen een boekpresentatie hebben maar ook als praktijkhoek voor de biologielessen. In de toekomst willen we de mogelijkheid bieden om de ouders te betrekken bij het onderhoud.” Schooldirecteur Paul Mooij PCBO Het Anker

Galerij van dit artikel