Een groen dak, ook wel sedumdak genoemd, is een verzameling van planten op een bestaande daklaag van je woning of uitbouw. Bij regen vangt al dat groen een deel van het water op. En door een afvoervertraging stroomt de neerslag na een bui veel langzamer naar het riool. Dat verkleint de kans op vervelende waterschades aan je huis. Natuurlijk zijn er meer voordelen: Zo stimuleert een groen dak de biodiversiteit, beschermt je dak tegen zonlicht waardoor het minder warm wordt in huis, zorg het voor bescherming van je dak waardoor deze veel langer mee gaat en is een groen dak ook nog eens een lust voor het oog.

Een groen dak vermindert de kans op lekkage
Een groen dak vermindert de kans op lekkage in en rondom huis. Het dak neemt per vierkante meter tot wel 25 liter water op. Al dit water zou anders het riool kunnen belasten en daarmee neemt de kans op eventuele overstromingen toe.

Een groen dak zorgt voor verkoeling in de zomer en isolatie in de winter
Sedumplanten absorberen zonlicht. Hierdoor zorgen ze voor een koeler binnenklimaat. Op een warme dag scheelt dit gemiddeld 4 graden Celsius. In de winter werkt een groen dak isolerend en houdt het de warmte binnen.

Een groen dak is heel het jaar door groen
Een groen dak is een lust voor het oog. Zelfs in de winter, wanneer alle bomen geen blad meer hebben, blijft een sedumdak groen.

Sedum beschermt je dak tegen beschadigingen
De sedumplanten beschermen het dak tegen uv-straling en extreem weer. Hierdoor gaat een groen dak ongeveer 2 keer zo lang mee als een normaal dak.

Groene daken zorgen voor een schonere lucht en een beter milieu
Groene daken nemen CO2 en fijnstof op. Bij fijnstof kan je denken aan rondvliegende pollen en kleine stofdeeltjes. De opname en de filtering van CO2 zorgt voor een betere luchtkwaliteit.

Een groen dak stimuleert de biodiversiteit
De sedumplanten zijn aantrekkelijk voor de leefomgeving van vogels en insecten. Je dak draagt dus bij aan het stimuleren van de biodiversiteit.

Groen zorgt voor minder stress en meer rust
De natuur heeft een positief effect op de gezondheid. Contact met de natuur vermindert stress en geeft meer rust. Een groen dak kan er dus aan bijdragen dat je lekkerder in je vel zit.

Subsidies voor de aanleg van groene daken
In veel gemeentes wordt er subsidie beschikbaar gesteld voor de aanleg van groene daken. Deze subsidies lopen als snel op tot € 30,- per vierkante meter. Raadpleeg hiervoor de website van jouw gemeente.