ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
QualityEducation
SustainableCities

Het schoolterrein van PRO Drachten in Drachten is na een flinke renovatie een multifunctionele plek geworden, waar sport, ontmoeting en verbinding centraal staan.

Het ontwerp van het vernieuwde schoolterrein is tot stand gekomen door een fijne samenwerking tussen Snoek Puur Groen, PRO Drachten, Gemeente Smallingerland en het initiatief Gezonde Buurt. Het schoolterrein van de middelbare school is namelijk deels een gemeentelijke, openbare ruimte. De renovatie is daarom in twee fases uitgevoerd: eerst werd het schoolterrein aangepakt, daarna de gemeentegrond eromheen.

Fase één
De leerlingen brachten hun pauzes vóór de renovatie door op een kaal, stenen schoolterrein. Bestrating houdt echter warmte vast, waardoor het ’s zomers loeiheet was. Dit probleem is in de eerste fase opgelost door deels de stenen bestrating te vervangen door beplanting. Groen zorgt naast verkoeling voor een betere waterafvoer en stimuleert de klimaatadaptie. Daarnaast biedt de recent aangelegde beplanting een veilige schuilplaats voor insecten, wat de biodiversiteit ten goede komt.

Lees hier wat je nog meer kunt doen om jouw tuin een aangenaam plekje te maken voor insecten.

Fase twee
Extra verkoeling biedt het buitenleslokaal, waar leerlingen en buurtbewoners in de schaduw genieten van de beplanting om hen heen. Het buitenlokaal is gemaakt van cortenstaal: een circulair én duurzaam product dat opnieuw kan worden gebruikt, omdat de roest zorgt voor een beschermlaag. In de tweede fase is naast een buitenleslokaal ook een buitenfitness geïnstalleerd, waar Drachtsters samen kunnen sporten. Liever bijkletsen? Dat is mogelijk op de reuzenschommel. Oftewel: voor ieder is er wat wils op het vernieuwde schoolterrein van de praktijkonderwijsscholen van CSG Liudger en OSG Singelland!

Galerij van dit artikel

Pauze plein
Entree school
Fiets parkeren
Openbaar terrein
Scholen
Pauze plein
Entree school
Fiets parkeren
Openbaar terrein
Scholen