Volgens het nieuwe klimaatrapport van het Intergovernemental Panel on Climate Change (IPCC) verandert het klimaat steeds sneller. Hierdoor stijgt de temperatuur op aarde. Dit betekent niet dat je voortaan buiten kunt genieten van een Mediterraans klimaat. Integendeel: de opwarming van onze planeet zorgt juist voor meer regen én droogte. Bescherm je tuin tegen de gevolgen van klimaatverandering door de negen tips uit het artikel toe te passen.

Wat zijn de uitkomsten van het nieuwe klimaatrapport?
Het IPCC analyseerde de afgelopen acht jaar duizenden internationale klimaatonderzoeken. Het klimaatpanel vatte deze samen in hun zesde klimaatrapport. Deze verscheen op maandag 9 augustus 2021. De conclusie? Het klimaat verandert steeds sneller. De klimaatverandering is overal ter wereld merkbaar. In verschillende landen zoals Griekenland breken door de hitte bijvoorbeeld bosbranden uit. En in Nederland stijgt de zeespiegel razendsnel. Deze ontwikkeling kan niet ongedaan worden gemaakt. Hierdoor moeten er ingrijpende maatregelen genomen worden. Sterker nog: als er niks wordt gedaan aan de CO2-uitstoot, stijgt de zeespiegel wereldwijd met één meter. Dit is cruciaal voor Nederland, omdat het kikkerlandje voor een groot deel onder de zeespiegel ligt.

Hoe werkt klimaatverandering?
Koolstofdioxide ken je als CO2. Het stofje bewaart de warmte van de zon. Hierdoor blijft de temperatuur op aarde comfortabel. De natuur maakt zelf honderden gigaton aan koolstofdioxide aan tijdens bosbranden, vulkaanuitbarstingen en verteringsprocessen. De mens produceert nog eens dertig gigaton extra koolstofdioxide door fossiele brandstoffen te gebruiken. Meer koolstofdioxide betekent meer warmte van de zon, dus wordt het steeds warmer en droger op onze planeet: de laatste tijd is de temperatuur met 0,8°C gestegen. Door de toenemende hitte smelt het ijs en is er wereldwijd meer kans op overstromingen. Daarnaast zorgt de hitte ervoor dat het zeewater opwarmt en er meer gevaar is voor orkanen.

Foto (links) door Akil Mazumder via Pexels

 

Hoe bescherm jij je tuin tegen de gevolgen van klimaatverandering?
Zoals we hierboven al schreven, hebben mensen een grote invloed op de klimaatverandering. Een beter klimaat begint dus bij jezelf. Met de onderstaande negen tips bescherm jij je tuin tegen de gevolgen van het veranderende klimaat.

#1 Pas je beplanting aan
Planten zorgen ervoor dat de bodem in je tuin minder snel uitdroogt. Beplant je gazon daarom met een zo dicht mogelijke begroeiing. Combineer bijvoorbeeld zoveel mogelijk verschillende kleurrijke planten en lange grassen met elkaar.

#2 Zorg voor een levende bodem
Een bodem bomvol organisch materiaal houdt vocht vast. Dit voorkomt uitdroging. Verrijk de aarde in je tuin daarom met bijvoorbeeld compost. Wedden dat de wormen in je tuin dit ook erg fijn vinden?

#3 Plant een boom
Een boom zorgt voor schaduw en verkoeling. Daarnaast lokt het vogels en insecten, wat de biodiversiteit in je tuin stimuleert. Tip: kies een boom op basis van zijn formaat als hij volwassen is. Vind je de keuze alsnog lastig? Wij helpen je graag!

#4 Plaats een groene muur of schutting
Een groene schutting of muur biedt verkoeling en voorkomt uitdroging. Extra fijn: zelfs voor de allergrootste- of kleinste tuin regelen wij een natuurlijke omheining. Benieuwd? Neem vandaag nog contact op!

#5 Vang regenwater op
Houd het regenwater in je tuin vast. Zo bewater jij je planten gratis. Voer het water bijvoorbeeld via een regenpijp af naar je vijver. Laat het vervolgens door middel van een overloop in je borders stromen. Geen regenpijp bij de hand? Een regenton vangt ook prima water op. Deze wordt door sommige gemeentes vergoed.

#6 Vergroen je dak
Heb je zwarte dakbedekking? Dan wil je op hete dagen liever niet op je dak komen: het kan daar wel rond de zestig tot zeventig graden zijn. Een groen sedumdak verlaagt de temperatuur rond de 37°C. Daarnaast ziet het er ook nog eens mooi uit én wordt het door verschillende gemeentes vergoed.

#7 Haal je tegels eruit
Trek een paar tegels uit je tuin en vervang deze voor een flinke laag vruchtbare grond. Plant vervolgens een aantal kleurrijke bloemen in je tuin. Et voilà: je eigen natuurlijke gazon is klaar! Als je weinig ruimte hebt in je tuin, is een gevel- of schuttingtuintje ook een mooie manier om te vergroenen rondom je huis.

#8 Maai het gras niet te kort
Dor en bruin gras is niet dood, maar trekt zich terug. De wortel blijft in leven. Zodra er regen valt, groeien de grassprieten weer. Help je grasmat door het iets minder kort te maaien, of sla zelfs een maaibeurt over.

#9 Sproei met beleid
Sproei je gazon op een warme zomeravond als de ergste hitte weg is. Zo verdampt het water niet meteen en krijgt het de kans om in de bodem te trekken. Hierdoor wortelen planten zich dieper. Ook niet onbelangrijk: bewater je beplanting één keer in de paar dagen voor drie uur lang.

Foto (rechts) door PhotoMIX Company via Pexels