ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
QualityEducation
SustainableCities

Langs de Rengerslaan in Leeuwarden staan twee hogescholen: NHL en Stenden. Sinds 2018 werken deze hbo-instellingen samen onder de naam NHL Stenden Hogeschool. Snoek Puur Groen ontwierp een Kennisplein dat beide gebouwen niet langer scheidt, maar verbindt.

Tijdelijke oplossing
Het Kennisplein ontstond vanuit een pop-uppark. Deze bestond uit big bags en een tijdelijke groeninvulling. De beide tuinelementen legden we in 2018 aan. Dit diende als tijdelijke oplossing om de NHL en Stenden te verbinden na de fusie. Dit jaar maakten we het pop-uppark definitief door randen van cortenstaal rondom de big bags te creëren. Hierdoor zijn de plantvakken groter geworden en heeft de beplanting meer ruimte om te groeien. In de bloembakken brachten we zitelementen aan, waarop studenten hun pauzes kunnen doorbrengen.

Creëren van saamhorigheid
Het Kennisplein moet dus niet alleen beide scholen, maar ook de (internationale) studenten verbinden. Eén van de wensen en behoeftes van deze scholieren is namelijk het creëren van saamhorigheid. Door met het Kennisplein aan te sluiten op de wensen en behoeftes van leerlingen, wordt de NHL Stenden aantrekkelijker. Zo willen meer (internationale) studenten op deze hogeschool studeren. Op deze manier verdient de investering van de groenrenovatie na de fusie zich snel terug.

Handig en klimaatadaptief
Dwaalde je voor de fusie over het Kennisplein? Grote kans dat je de weg kwijtraakte. Snoek Puur Groen bracht daarom gele strepen aan op de tegels, die je naar het juiste gebouw leiden. Daarnaast zorgt de door ons geplaatste beplanting voor verkoeling van de warmte die de tegels afgeven.

Biodivers, duurzaam en circulair
Narcissen en krokussen toveren het Kennisplein in de lente om tot een voedzaam plekje voor insecten, wat de biodiversiteit stimuleert. In de koudere maanden vallen vooral de meerstammige bomen en vaste planten op, die opnieuw zijn gebruikt. Deze beplanting maakt het Kennisplein duurzaam en circulair.

Naast het verbindende Kennisplein pakte Snoek Puur Groen de inspiratietuin van NHL Stenden Hogeschool aan. Bekijk hier het resultaat.

Reactie van de klant

“NHL Stenden Hogeschool werkt al jaren samen met Snoek Puur Groen. We zijn zeer tevreden met de manier waarop Douwe en zijn team met ons meedenken en het werk uitvoeren. Het Kennisplein tussen beide scholen had een opknapbeurt nodig, samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden. Het resultaat mag er zijn! Dat vinden niet alleen wij, we horen ook positieve geluiden van studenten en docenten. Er is een mooie verbinding gemaakt tussen de schoolgebouwen. We zijn nu samen bezig met plannen rondom de Campusontwikkeling.”

Galerij van dit artikel

Bij
Bij