Een groene tuin, met een duidelijk zichtbare hoofdentree waar studenten, docenten en bezoekers zich welkom voelen. Zo luidde de opdracht van NHL Stenden locatie Emmen. De sleutelwoorden die in deze tuin zijn terug te vinden zijn circulair en biodiversiteit. Met een minimaal budget en materialisatie is een geweldige entree gemaakt.

Oude situatie
In de oude situatie van het gebied waren veel industrieplaten en betonklinkers gebruikt. Deze zijn hergebruikt in het nieuwe ontwerp en zijn als zichtbare lijn richting de hoofdingang gelegd, waardoor ze een routefunctie hebben gekregen. De industrieplanten zijn verweven met de betonklinkers wat zorgt voor een spannend geheel. Dit pad loopt door tot in de beplanting. Zo is het gehele gebied met elkaar verbonden en valt het als een puzzel in elkaar. Voor een deel is de beplanting als het ware aan het gebouw vastgeplakt. In de oude situatie bestond er een grindstrook tegen het pand aan. Deze is vervangen door een strook van siergras. Hierdoor hebben leerlingen en docenten direct zicht op groen. Veel leerlingen gebruiken een scooter als vervoersmiddel, waar op het plein een parkeerplek voor gecreëerd diende te worden. Om het rustige beeld vast te houden is de parkeerplek omheint door een beukenhaag, waardoor de scooters niet zichtbaar zijn.

Qua beplanting is er gekozen voor grote groepen boeiende beplanting, om de rustige uitstraling te benadrukken. Voor een deel is er voor bodem bedekkende beplanting te kiezen, vanwege de wens om het zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. Onder andere is de Trachystemon toegepast wat in het voorjaar zorgt voor een prachtige blauwe kleur. In combinatie met varens, nagelkruid en de donkere ooievaarsbek zorgt dit voor een prachtig geheel. De blikvangers van dit gebied zijn de meerstammige krenten en de appelbes, welke bekend staan om de mooie bloei in het voorjaar en de prachtige kleuren in de herfstperiode.  Beide soorten trekken veel vogels aan vanwege de bessen die aan deze bomen groeien. Iedereen voelt zich welkom in deze tuin. Een tuin om trots op te zijn.

Galerij van dit artikel