ClimatAction
LofeOnLand
SustainableCities

Droom je van een biodiverse tuin bomvol beleving? Je fantasie kan werkelijkheid worden met een beplantingsplan! Dit is een ontwerp waarin goed is nagedacht over welke plant waar in de tuin komt te staan. In dit artikel lees je hoe je zelf een beplantingsplan kunt maken én hoe wij dit zelf aanpakken.

Zelf een beplantingsplan maken
Veel tuinliefhebbers gaan zelf aan de slag om een beplantingsplan te maken. Meestal wordt er dan redelijk goed rekening gehouden met zon en schaduw, omdat dit in tuincentra vaak duidelijk wordt vermeld op kaartjes. Er wordt echter niet vaak gekeken naar de rest, zoals grondsoort en het spelen met de hoogte van de beplanting: vaak durven mensen het niet aan om hogere beplanting toe te voegen, terwijl dit juist veel beleving aan de tuin brengt. Ook is juist de hogere beplanting met veel blad onderhoudsvriendelijk, omdat tussen kleine plantsoorten onkruid sneller de kans krijgt om hoog te groeien. De bladeren van hogere beplanting bedekken daarentegen veel meer de grond. Hierdoor heb je minder onkruidgroei in je tuin.

Een beplantingsplan laten maken door Snoek Puur Groen
Een beplantingsplan maken vergt veel bodem- en plantenkennis. Dit scala samen zorgt ervoor dat je onderhoudsvriendelijke beplanting krijgt. Wij weten precies waar je op moet letten bij het maken van een beplantingsplan: niet alleen onderhoudsvriendelijke beplanting is belangrijk, maar ook de beleving. Veel hoveniers werken met een vast assortiment van planten, waardoor je steeds hetzelfde beeld krijgt. Wij vinden het daarentegen belangrijk om bij de gewenste sfeer de daarbij passende beplanting te kiezen. Ook kijken wij naar biodiversiteit door voeding en verstopplekjes te creëren voor dieren zoals vogels, vlinders en bijen. Zo krijg je meer leven in de tuin.

Foto rechts: het ontwerp laat zien welke plant waar in de tuin komt te staan. 

In vijf stappen een beplantingsplan van Snoek Puur Groen
Wil je ook een biodiverse tuin bomvol beleving? Laat je buitenruimte aanpakken door Snoek Puur Groen! Een beplantingsplan is een bijbehorend onderdeel van een tuinrenovatie. Hieronder lees je hoe wij stap voor stap een beplantingsplan op maat maken.

Stap 1: contact opnemen
Ben je klaar om jouw droomtuin te realiseren? We staan altijd voor je klaar om de mogelijkheden te bespreken! Deel je gegevens in het (online) formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stap 2: tuinwens bespreken
Nadat je contact met ons hebt opgenomen, komen we bij jou thuis om jouw tuinwens te bespreken en de situatie van de tuin te bekijken: hoe is de grond? Hoeveel lichtinval is er in de buitenruimte? Verder meten we de grootte van jouw tuin op.

Stap 3: beplantingsplan maken
Vervolgens gaan we met je beplantingsplan aan de slag: vanuit jouw besproken wensen en de waargenomen situatie in je tuin maken we een passend beplantingsplan door middel van plaatjes, kleuren en codes.

Stap 4: beplantingsplan bespreken
Het op maat gemaakte beplantingsplan bespreken we vervolgens samen. Tijdens het gesprek kun je eventueel aangeven of er nog iets aangepast moet worden. Ben je uiteindelijk tevreden? Dan plannen we een volgende afspraak om het beplantingsplan te realiseren.

Stap 5: planten aanbrengen en onderhouden
Onze hoveniers komen op het afgesproken moment langs om jouw plantenborder tot een groene oase te maken. Vervolgens is het jouw taak om de tuin netjes te onderhouden, zodat je nog lang plezier hebt van je kleurrijke plantenborder. Wij adviseren om niet de schoffel te gebruiken, maar juist onkruid te plukken. Zo beschadig je de wortels van de planten niet.

Foto links: het beplantingsplan bestaat uit onder andere plaatjes van planten.