ClimatAction
GoodHealth
LofeBelowWater
LofeOnLand
SustainableCities

Snoek Puur Groen creëerde voor deze particuliere opdrachtgever een tuin die het exterieur van de oude boerderij uit 1645 verbindt met het interieur. Het resultaat? Een tuin met veel beleving en een naturalistisch karakter.

Functionele leeftuin
Een stuk gazon met oude appelbomen, een kas en moestuin omringde de bestaande tuin van onze particuliere opdrachtgever. Deze wilde een functionele leeftuin die in z’n geheel aansluit op de stijl van de oude boerderij. De keukenmuur van het woongedeelte heeft een schuine projectie ten opzichte van de rechthoekige binnenzijde. Deze schuine lijn zien we terug in het ontwerp van de tuin en heeft een verbindende functie tussen interieur en exterieur.

Interieur sluit aan op exterieur
In het woongedeelte van de oude boerderij zijn de oude eiken spanten nog zichtbaar. De vloer is een betonnen gietvloer. In het ontwerp zien we de grijstint van de gietvloer terug in de grijze, betonnen klinkers en grijze Schellevis-betontegels. Het hoogteverschil in de tuin is opgevangen door eiken planken.

Passend bij het boerenerf
In het ontwerp zien we een eikenhouten pad van planken. Dit vormt een verbinding met het bestaande gedeelte van de tuin. Het gazon is gedeeltelijk vervangen door een terras. Zo krijgt de bestaande kas een hele andere uitstraling en wordt het onderdeel van het terras. De nieuwe border rondom het terras werd aangevuld met vaste, kleurrijke beplanting en siergrassen. De kleurrijke beplanting past goed bij het boerenerf.

Spiegelvijver vergroot biodiversiteit
Als je vanaf het keukengedeelte naar buiten kijkt, zie je een spiegelvijver. Kijkend in de lengterichting lijkt de vijver groter dan hij daadwerkelijk is. De vijver is aantrekkelijk voor amfibieën, libellen en andere insecten. De borders rondom deze vijver zijn kleurrijk, waardoor het geheel een echte eyecatcher is geworden. De gehandhaafde oude appelbomen behouden de sfeer van het boerenerf.

Infiltratie van regenwater
Naast biodiversiteit is er ook nagedacht over klimaatadaptatie. We maakten een grindbak om de boerderij heen, waarin het regenwater van het rieten dak wordt opgevangen. De grindbak infiltreert het regenwater in de grond. Ook door het vele groen kan het overtollige regenwater op een natuurlijke wijze infiltreren in de grond.

Reactie van de klant

“We begonnen zelf aan de nieuwe indeling van onze bestaande tuin door beukenheggen en een paar kleine borders te plaatsen. Door de hoogteverschillen kwamen we echter niet tot een goed plan. We deden navraag bij Snoek Puur Groen om de beukenheggen te snoeien en kwamen zo in contact met tuinontwerper Gienus Reurink. Hij maakte voor ons een plan dat aansluit op de verbouwing van ons interieur. Hij heeft onze wensen goed vertaald in het tuinontwerp. De hoveniers hebben goed werk geleverd bij de aanleg van het tuinontwerp en waren fijne mensen om mee te werken.”

Galerij van dit artikel

boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
water in de tuin
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
water in de tuin
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees
boerderijtuin gees