Hoe leuk is het om in het voorjaar fruit te plukken uit je eigen tuin? Een mooie fruitoogst begint bij het goed verzorgen van je fruitbomen. Dit kun je onder andere doen door in de winter jouw fruitbomen te snoeien. In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt.

Waarom snoei je fruitbomen in de winter?
Bomen groeien door middel van sapstromen: vocht met daarin opgeloste voedingsstoffen loopt langs de boomschors naar de takken en voedt de knoppen. In de winter zijn de sapstromen tot stilstand gekomen, waardoor de bomen tijdens het snoeien geen kracht verliezen. Je kunt daarom het beste jouw fruitbomen in de winter snoeien.

Wat is het doel van het snoeien van fruitbomen?
Wanneer de sapstromen van de fruitbomen tot stilstand zijn gekomen, vallen de bladeren af. Hierdoor is het silhouet van de fruitbomen goed zichtbaar en zie je precies welke takken wel of niet gesnoeid moeten worden. Dit maakt het snoeien een stuk eenvoudiger. Het doel van het snoeien van fruitbomen is om kortloten te creëren. Kortloten zijn kleine takjes die aan de hoofdtak groeien. Hieraan groeit het fruit.

Hoe snoei je fruitbomen in de winter?
Snoei de fruitbomen in de vorm van het fruit. Appelbomen snoei je bijvoorbeeld rond en perenbomen snoei je iets in de hoogte. Ook is het belangrijk om tijdens het snoeien genoeg lichtinval te creëren. Zo schijnt er genoeg zon op de fruitbomen en krijgt het fruit in de zomer goed de kans om te rijpen.

Hoe snoei je veilig fruitbomen in de winter?
Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken tijdens het snoeien van hoge fruitbomen. Voorkom dat je zelf de hoge ladder op moet. Wij hebben de juiste machines in huis om jouw hoge fruitbomen te snoeien. Ook beschikken we over een certificeerbare controlelijst waarmee wij aan kunnen tonen dat wij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van snoeiwerkzaamheden.

Je fruitbomen door ons laten snoeien? Neem hier contact met ons op.