Tijd voor een feestje! Op 22 mei 2022 is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Op deze dag wordt er wereldwijd extra aandacht besteed aan de biodiversiteit. Dit is de hoeveelheid verschillende planten en dieren binnen een bepaald gebied. De variatie daarin is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Oftewel: zonder biodiversiteit is menselijk leven op aarde onmogelijk. Vier het leven en maak je tuin een biodivers paradijsje!

#1 Hang jouw schoffel aan de wilgen
Door te schoffelen, breng je het bodemleven op de schop. Zonde, want het bodemleven bestaat uit belangrijke organismen die zorgen voor de juiste voedingsstoffen in jouw tuin, een rullere bodem én gaan plantenziekten tegen. Zaag daarom jouw schoffel in stukjes en gooi deze in de kachel. Zo kun je nog één keer van jouw schoffel genieten (grapje)! Om te voorkomen dat je in het vervolg weer naar jouw schoffel grijpt, is het handig om bodembedekkers te planten: beplanting zoals lievevrouwebedstro, maagdenpalm en lelietje-van-dalen bedekken in een snel tempo veel vierkante meters. Dit oppervlak hoef je niet meer te schoffelen.

#2 Gooi jouw groenafval terug in de borders
Bacteriën zetten de afbreekbare, organische stoffen in jouw tuin om. Vervolgens helpen de schimmels met het afbreken van de vezels. Tot slot zetten nematoden, springstaartjes en wormen de laatste organische stoffen om. Nematoden zijn eencellige diertjes die je niet met het blote oog kunt zien. Springstaarten zijn zespotige insecten die je daarentegen wél kunt waarnemen. Geef het bodemleven in jouw tuin een flinke boost door de organismen extra organisch materiaal te voeren. Dit doe je door groenafval terug in de borders te gooien. Dit voedt niet alleen de bodem, maar zorgt ook voor bescherming van weersinvloeden. Daar pluk je de vruchten van!

#3 Speel met lengtes in jouw gazon
Op welke plek bevind jij je vaak in jouw gazon? Houd dat deel kort en laat andere stukken uitgroeien. In de uitgegroeide stukken bloeien na ongeveer drie tot vier weken prachtige nectarkampioenen zoals witte klaver. BIJzonder: hierdoor trekt langer gras tien keer meer bijen aan én is het beter bestand tegen droogte en hitte. Laat andere stukken van jouw gazon nog langer met rust door ze bijvoorbeeld maar twee keer per jaar te maaien. Zo krijg je niet alleen een kleurrijk bloemengrasland, maar zorg je ook voor een rijkelijk buffet voor bijen, kevers, vlinders en hommels. Deze insecten trekken op hun beurt andere dieren aan, zoals vogels, kikkers en egels.

#4 Leg een natuurlijke vijver aan
Aan een natuurlijke vijver komt geen pomp, filter en chemisch middel te pas. Hiermee is het dé hangplek voor kikkers en libellen. Met de aanwezigheid van amfibieën en insecten kunnen dieren zoals vogels en egels ook niet achterblijven: zij zijn graag in de buurt van kikkers en libellen. Daar lusten zij wel een hapje van onder het genot van een teug water uit de natuurlijke vijver! Zorg wel voor voldoende waterplanten in de vijver, zodat je de beestjes schoon water kunt blijven serveren. Heb je hulp nodig bij de keuze en aanleg van jouw natuurlijke vijver? Wij helpen je graag verder. Laat er geen gras over groeien en neem snel contact met ons op!

#5 Zet bijvriendelijke planten in jouw tuin
Van de 360 bijensoorten in Nederland, is meer dan de helft bedreigd. Ai! Onder andere het gebruik van bestrijdingsmiddelen speelt een rol bij het verdwijnen van bijen; kwekers spuiten neonicotinoïden op planten om te voorkomen dat er schimmels en plagen op de beplanting komen. We horen je al denken: neonico-wattes?! Dit is een groep werkzame stoffen die verwant zijn aan nicotine en vallen de hersens en het zenuwstelsel van bijen aan, waardoor de insecten doodgaan. Kies daarom voor bijvriendelijke planten met de onderstaande keurmerken!

  • Demeter
  • Eko
  • EU biologisch
  • On the way to PlanetProof
  • MPS-natural protected/MPS-A+