ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
SustainableCities

In opdracht van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) renoveerden we drie binnentuinen langs de hoofdentree. De Friese Wouden vormden een grote inspiratiebron voor het tuinontwerp. De buitenruimtes zijn uniek vanwege de inheemse beplantingskeuze en het hergebruik van materialen.

 Inheemse beplantingskeuze
De kenmerken van de Friese Wouden vertaalden we in de beplantingskeuze: we kozen voor beplanting die van nature voorkomt in het oosten van Friesland. Denk hierbij aan stinzenplanten zoals bosanemoon, sneeuwklokje, hyacint en hondstand. Deze planten bloeien van het einde van de winter tot het voorjaar en worden opgevolgd door inheemse planten zoals vingerhoedskruid, nagelkruid en akelei die tot juni bloeien.

Mooie beleving
In de zomerperiode bloeien vooral de siergrassen die met verschillende bladtexturen een mooie sierwaarde geven aan de binnentuinen. In het najaar krijgen de siergrassen in een goudgele kleur en voert de herfstverkleuring van de appelbes de boventoon. ’s Winters is het merendeel van de beplanting uitgebloeid. De uitgebloeide siergrassen houden hun structuur. Samen met de wintergroene planten zoals de grote veldbies en eikvaren zorgen zij voor een mooie beleving in de binnentuinen.

Beplanting hergebruiken
De bestaande binnentuinen boden vanuit de ziekenhuiskamers en kantoorruimtes uitzicht op hoge berken. Van deze bomen controleerden we de vitaliteit. Alle berken bleken nog vitaal genoeg om te behouden. Verder bestonden de binnentuinen uit tegels en grindstroken met varens. De rijen met tegels hadden een rustige en ritmische uitstraling die we graag wilden behouden. Echter hadden de planten meer ruimte nodig om te kunnen groeien. Daarom verwijderden we een aantal tegelrijen en wisselden we deze af met plantstroken.

Hergebruik van materialen
Van de verwijderde tegels maakten we stapelmuren om hergebruik te stimuleren en het transport door het MCL te beperken vanwege de richtlijnen op het gebied van hygiëne. Bij het maken van de stapelmuren zochten we naar speelsheid door middel van verspringingen in de tegels. Daarnaast brachten we een warme kleur in de stapelmuren aan door roodkleurige klinkers te hergebruiken van tuinen die we eerder renoveerden. De roodkleurige klinkers geven meer kleur aan de stapelmuren en de binnentuinen.

Galerij van dit artikel

helende omgeving
helende omgeving
akelei
helende omgeving
helende omgeving
helende omgeving
helende omgeving
helende omgeving
helende omgeving
helende omgeving
akelei
helende omgeving
helende omgeving
helende omgeving
helende omgeving
helende omgeving