Weet jij hoe laat het is? Het is nu tijd om jouw fruitbomen te snoeien! Het doel hiervan is om kortloten te creëren. Dit zijn kleine takjes die aan de hoofdtak groeien. Hieraan groeit het fruit. Bomen die goed geworteld zijn en mooi groeien, nemen toe aan waarde. Wij vertellen jou graag meer over de waarde van fruitbomen. Snoek Puur Groen maakt buiten waardevol!

Fruitbomen: daar pluk jij de vruchten van
Stel je eens voor: jonge fruitbomen groeien langzaam op en uiteindelijk komt het moment dat deze fruit geven. In het voorjaar gaan de bomen van kale takken over naar volle bloei met prachtige bloesem. Hierna ontwikkelen de  vruchten zich langzaam. Wanneer deze na wat geduld en verzorging rijp zijn, ga je ze oogsten. Niet al het fruit hangt er nog, want de vogeltjes bezochten de afgelopen tijd jouw tuin om een graantje (euh, vruchtje) mee te pikken. Het fruit dat nog over is, gebruik je zelf om iets lekkers van te maken: een potje jam, een taart en nog veel meer…

Verschillende voordelen
Naast dat de ontwikkeling en groei van de bomen enorm educatief is voor jong en oud, is het goed voor de biodiversiteit: niet alleen vogels, maar ook bijen en andere dieren hebben er voordeel van. Fruitbomen leveren bijvoorbeeld veel stuifmeel en nectar die bijen voor hun bestaan nodig hebben. Bovendien zorgen de bomen voor schaduw in de tuin. Aangezien het vanwege de klimaatverandering alleen maar warmer wordt, geeft dit een heerlijke verkoeling op warme zomerdagen.

Voor ieder wat wils
Denk je nu: ‘Dat is allemaal leuk en aardig, maar ik heb helemaal geen ruimte voor fruitbomen’? Dan hebben wij goed nieuws! Wij passen fruitbomen in allerlei groottes en vormen toe. In elke tuin passen dus fruitbomen. Ja, zelfs op jouw postzegel van een balkon! We laten graag zien welke mogelijkheden er zijn.

Snoeien doet groeien
Wil je of heb je fruitbomen in de tuin? Goed onderhoud is de sleutel tot een waardevolle aanwinst. Door op de juiste manier te snoeien, wordt de groei van fruit gestimuleerd. Het is echter een behoorlijk complex proces: het verschilt per soort fruitboom hoe en wanneer deze het beste gesnoeid wordt. Daarnaast hangt de werkwijze ook af van de volwassenheid van de boom.

(Fr)uitleg over snoeien
Jonge bomen hebben een andere behandeling nodig dan oudere bomen. Door op onderhoud te snoeien, groeien de bomen door de jaren heen tot de gewenste vorm. Wanneer je helemaal niet snoeit, is de weerstand van de bomen lager. Deze zijn dan vatbaarder voor ziektes. Ook geven ze minder fruit. Als je op een verkeerde manier snoeit, kan dit zelfs ziektes veroorzaken of overdragen. Het is dus van groot belang dat dit zorgvuldig en kundig gedaan wordt.

Neem contact op
Er is zo veel informatie over het snoeien van fruitbomen, dat het logisch is als je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij hebben de specialistische kennis in huis om je (toekomstige) fruitbomen de juiste aandacht te geven. Van het meedenken in het ontwerp tot aan het onderhoud: wij staan voor je klaar! Klik hier om contact op te nemen.