De rubriek Tuinverhalen neemt je mee op een ontdekkingsreis door de tuin van één van onze particuliere klanten. Verlies jezelf in de bijzondere ervaringen die onze opdrachtgevers beleven in hun buitenruimte. Daarnaast lees je meer over de gedachte achter het tuinontwerp. Laat je zintuigen prikkelen! Deze keer: de ruimtelijke tuin van Olga en Menno uit Grou.

Veel sfeer
Olga en Menno wonen samen met hun twee zoontjes in Grou. In februari 2022 hebben ze hun tuin laten ontwerpen en renoveren door Snoek Puur Groen. “De tuin was van te voren heel anders, je zou het bijna niet terug herkennen. Onze wensen bestonden uit een onderhoudsvriendelijke tuin met veel sfeer. We wilden daarnaast graag pergola’s met klimplanten en dat er elk seizoen groen is of iets bloeit. Zo valt er altijd iets te beleven”, vertelt Olga vol enthousiasme.

Afgestemde keuzes
Het ontwerpteam neemt vanaf begin af aan alle ideeën en wensen van het gezin serieus en kijkt daarnaast naar de stijl van het interieur in het woonhuis. Olga benadrukt: “er werd overal goed op geanticipeerd en er werden afgestemde keuzes gemaakt. Er is altijd heel goed met ons meegedacht in het proces.” Na de renovatie is de tuin ruimtelijk en logisch ingedeeld. “Voor de renovatie vond ik onze tuin maar op een postzegel lijken, maar nu valt het zelfs ons bezoek op dat we best een ruimtelijke tuin hebben! Alle ruimte wordt benut”, aldus Olga.

Aantrekkelijke plekken
De tuin heeft verschillende aantrekkelijke plekken, waaronder een zittafel naast de openslaande deuren van het huis, pergola’s bedekt met blauwe regen en borders van cortenstaal vol bloeiende planten in paarste tinten. De bestaande visvijver komt door de renovatie veel beter tot zijn recht. “De siergrassen vormen als het ware een afscheiding, waardoor er verschillende hoekjes ontstaan. Wanneer het groen verder groeit, zijn de technische onderdelen van de vijver steeds minder zichtbaar. Het wordt er alleen maar mooier op.” Naast de vijver staat een gezellig aangeklede overkapping met draaibare lamellen aan de voorzijde.

Uitbesteden onderhoud
Snoek Puur Groen verzorgt het onderhoud van de tuin, wat Olga en Menno enorm waarderen. “De hoveniers weten precies wat er staat, wat er nodig is en wanneer er gesnoeid moet worden. Menno en ik werken allebei en dan is het heel prettig om dat uit handen te geven. We hoeven er alleen maar van te genieten.”

Verschillende zitplekken
Elk seizoen kan het gezin lekker buiten zitten. “In de winter zitten we weleens onder de overkapping met een warmtelamp. Er zijn verschillende zitplekken in de tuin, zodat we met bijna elk weer kunnen genieten van onze buitenruimte. Het liefst zitten we lekker in het zonnetje. We genieten van hapjes, drankjes en zo nu en dan maken we pulled pork op de barbecue. We komen samen met vrienden en familie in de tuin, maar het allerliefst genieten we ervan met ons gezin.”

Heerlijk meegenieten
De ouders van Olga wonen in de stad en hebben zelf geen tuin. Wanneer ze langskomen, begint haar moeder direct met dode bloemetjes verwijderen en de klimplanten begeleiden. “Ze is gek op tuinieren en hier kan ze heerlijk meegenieten.” Ook de zoontjes van Olga en Menno genieten volop van de tuin: zo nu en dan nemen de jongens vriendjes mee en dan spelen ze buiten. Ze kijken bijvoorbeeld naar de visjes in de vijver. “Sinds de renovatie brengen ze meer tijd door in de tuin.”

Nauw betrokken 
Het jongste zoontje, Leon, is gek op bouwen. Hij wil later de constructie in en was dan ook nauw betrokken tijdens de aanleg van de tuin. Olga vertelt: “Wanneer hij thuiskwam van school, inspecteerde hij nauwkeurig de bouwtekeningen.” Leon brengt graag tijd bij de visvijver door. Maar wanneer hij een favoriet moet kiezen in de tuin, wijst hij enthousiast naar de pergola’s.

Favoriete plek
Olga vertelt over haar favoriete plek in de tuin: “het is heel verschillend. Ik vind vooral in het voorjaar de overkapping heel fijn om lekker in het hoekje te zitten. Dan geniet ik er enorm van wanneer alles gaat bloeien. De tuin wordt steeds uitbundiger door de tijd. Soms gaat er weleens iets dood, maar dan wordt dat door het onderhoudsteam opgepakt. Ze vervangen het dode stuk met nieuwe plantjes. Zo staat onze ruimtelijke tuin er altijd mooi bij.”