Klimaatadaptieve buitenruimtes worden steeds populairder: steeds meer tuinen beschikken over een hoge mate van biodiversiteit, circulariteit en duurzaamheid. De essentie van tuintrends van de laatste tijd is: hoe groener, hoe beter. Deze ontwikkeling zet ook dit najaar voort. Wil jij meeliften? Dit zijn de vier tuintrends van dit najaar die de natuur omarmen en zorgen voor een waardevolle buitenruimte.

1) Duurzame materialen
Het gebruik van materialen in de tuin neemt dit jaar toe. Tuinmeubels, pergola’s, tegels en beschuttingen zijn niet meer te missen in de buitenruimtes van tegenwoordig, waarschijnlijk ook niet in die van jou. In tuinontwerpen worden steeds duurzame materialen verwerkt. Kies voor je schutting bijvoorbeeld voor bamboe, een materiaal wat van nature bestand is tegen plagen en schimmels. Of wat dacht je van borders van cortenstaal? De gevormde roestlaag aan de buitenkant beschermt het materiaal binnenin; doorroesten is bijna niet mogelijk! Een voorbeeld van een duurzaam materiaal voor je terras is keramiek: dit materiaal is niet schadelijk voor de gezondheid en het milieu en bovendien krasvrij, waardoor je terras er altijd fraai uitziet.

2) Organische vormen
Ronde en organische vormen kunnen het gevoel van ruimte in je buitenruimte versterken. Dit wordt dan ook vaak teruggezien in tuininrichtingen. In plaats van een recht pad aan te leggen, kun je voor een slingerende, smalle doorgang door je tuin kiezen, waardoor de illusie van een grotere ruimte ontstaat. Maar de organische trend komt niet alleen terug in paden, denk bijvoorbeeld ook aan ronde borders of ovale bloempotten. Laat strak afgekaderde perken los en geef de natuur de vrije hand. Bevorder een natuurlijke groei, waarbij de beplanting vloeiend door elkaar heen groeit.  Of combineer strakke met ronde vormen.

3) Rijk aan kleuren
Wie houdt er nou niet van een kleurrijke tuin? Het combineren van steeds meer verschillende planten in dezelfde tuin is populair, en het verhoogt ook nog eens de biodiversiteit van je buitenruimte. In het najaar zie je vooral tuinen met herfstkleuren: denk aan gele, rode, witte en bruine kleuren. Dit zijn enkele voorbeelden van specifieke planten die de herfstsfeer, met hun prachtige najaarskleuren, naar je tuin halen:

– Zilverkaars (Actaea)
– Oosterse kerstroos (Helleborus orientalis, zie afbeelding)
– Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides)
– Nieuw-Nederlandse aster (Aster novi-belgii)

 

4) Breng binnen naar buiten
Om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door (en dus ook in het najaar) van je tuin kunt genieten, schaft men volop overkappingen of serres aan. Hierdoor ben je beschermd tegen verschillende vormen van weersomstandigheden en kun je altijd buiten zitten. Ook gaan je tuinmeubelen langer mee! Dat wil jij toch ook? Zorg dat de overkapping of serre is gemaakt van een duurzaam materiaal voor een lange levensduur. Bovendien creëer je met een overkapping een extra leefruimte in je tuin. Wat dacht je van een gezellig zithoekje in je tuin waar je helemaal tot rust komt, ongeacht het weer? Met een serre of overkapping wordt je tuin een ware verlenging van je huis, waar je in alle comfort kunt genieten van de natuur.

5) Subtiele tuinmeubels
Het gezellige zithoekje in jouw tuin is niet compleet zonder subtiele tuinmeubels; kies voor tafels, stoelen en bankjes in een minder opvallende kleur, zoals groen. Zo gaan jouw tuinmeubels volledig op in de buitenruimte en trekken de planten in herfstkleuren extra de aandacht.

Of je nu gaat voor duurzame materialen, organische vormen, een kleurrijk palet een gezellige overkapping of subtiele tuinmeubels: het belangrijkste is dat jouw tuin een plek wordt waar de natuur zijn gang kan gaan en jij volop kunt genieten. Laat deze tuintrends van dit najaar je inspireren om dat doel te bereiken! Vraag ons eventueel om advies. Welke tuintrends van dit najaar zijn jouw favoriet?