Langzaam maar zeker komen de wintermaanden eraan. We kunnen ons voorstellen dat je daar tegenop ziet, al helemaal met de gasprijzen van tegenwoordig. Misschien kies jij ervoor om de kachel wat lager te zetten en dikke truien en warme dekens erbij te pakken. Maar wist je dat groen je hier ook bij kan helpen? In deze blogpost vertellen we je alles over een groendak!

Een groendak, wat is dat?
De naam zegt eigenlijk al wat het is: groene daken zijn platte of hellende daken met begroeiing. Bij Snoek Puur Groen onderscheiden we een natuurdak en een sedumdak. Een sedumdak (zie foto rechts) is een vegetatiedak met alleen maar sedum- of vetplantjes, terwijl een natuurdak (zie foto hieronder) vaak beschikt over een grote variatie aan planten. Maar zo’n levend dak is veel meer dan alleen een mooi plaatje! Het brengt ook genoeg voordelen met zich mee.

Grote isolatiewaarde
In de winter wil je niet bevriezen van de kou, dus pak je er waarschijnlijk een dekentje bij wanneer je ’s avonds op de bank zit. In de zomer zet je daarentegen de ventilator op je kamer, zodat je ’s nachts in die hitte kunt slapen. Met een groendak pak je beide problemen aan! De isolatiewaarde van een groen dak is namelijk erg groot. Hierdoor behoudt het warmte in de winter en biedt het verkoeling in de zomer. Zeg vaarwel tegen die slapeloze, klamme nachten en ochtenden waarin je met moeite uit je koude bed komt!

Ecologische waarde
Een natuurdak beschikt over een hoge biodiversiteit: er groeit een grote verscheidenheid aan bloemen en planten. Deze hoge waarde in biodiversiteit is belangrijk voor het overleven van een plantenverzameling: de ene soort doet het beter tijdens droogte, terwijl de andere soort juist goed bestendig is tegen kou. Doordat de verschillende soorten beplanting in diverse weersomstandigheden kan overleven, zorgt dit ervoor dat de gehele plantencollectie robuust wordt: stevig en ongevoelig. Alle beplanting kan zo sterk voortbestaan. Bij een sedumdak is de biodiversiteit wat minder hoog, aangezien er alleen maar sedum- of vetplantjes groeien.

Onderhoudsvriendelijk
Een begroeid dak vergt over het algemeen weinig onderhoud: een natuurdak heeft minimaal twee onderhoudsbeurten per jaar nodig. Een sedumdak vraagt net wat minder verzorging. Tijdens deze rondes wordt het dak bemest en worden vegetatievrije zones, zoals de randafwerking, vrij gehouden van begroeiing. Dit betekent dat het grind regelmatig schoongehouden moet worden: als er vuil of begroeiing tussen het grind komt, kan dit de waterafvoer doen verstoppen. In het geval van een groendak met tegels, verloopt dit proces wat makkelijker. Voor een sedumdak is het van groot belang dat het dak bladvrij blijft om verstikking van het sedum te voorkomen: als bladeren beginnen te verteren, komt er stikstof vrij en kunnen ongewenste grassen gaan groeien, wat ongewenst is voor een dak met vetplanten.

Lijkt het onderhoud van een groendak jou lastig? Geen zorgen: onze hoveniers vakbekwame hoveniers nemen deze taak graag van je over! Of heb je nog vragen over een groendak en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Neem vandaag nog contact met ons op!