Het najaar is dé ideale tijd om allerlei beplanting te plaatsen, zoals bomen, struiken, bollen en vaste planten. In deze periode hebben de wortels minder kans op uitdroging dan in het voorjaar en tegen de tijd dat het voorjaar aanbreekt, staat jouw tuin in volle bloei. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over het aanplantseizoen.

Start seizoen
Zoals in de inleiding wordt verteld, start het aanplantseizoen in het najaar. Er zijn meerdere voordelen van aanplanten in het najaar, zoals de vochtige en opgewarmde grond, waar de planten beter op aanslaan. Wanneer je een boom wil planten, kan de start van het seizoen verschillen. Het is belangrijk dat je wacht tot alle bladeren van de boom gevallen zijn. Hierdoor valt de boom in een soort winterslaap, waarbij hij zijn energie bewaart en voedingsstoffen opslaat in de wortels en takken om de winter door te komen. Ook valt de sapstroom stil. Dit is de ideale tijd om een boom te verplanten. Afhankelijk van de bladeren van de boom, kan de start van het aanplantseizoen variëren van begin voorjaar tot aan de vroege lente.

Planten
Een boom, struik of heester planten, hoe doe je dat precies? Een volledig stappenplan voor elke soort kunnen we niet in deze blog kwijt, maar wij staan altijd klaar om je te adviseren. Toch liever zelf doen? Er komen een aantal aandachtspuntjes bij het aanplanten kijken. Ten eerste is het belangrijk dat je kritisch naar je tuin kijkt en bepaalt waar je wat kunt planten. Bomen groeien uitbundig, dus misschien is jouw tuin hiervoor niet geschikt. Graaf daarnaast altijd een ruim plantgat, dat niet te diep is. Maak de kuil ongeveer twee keer zo breed en hoog als de kluit of wortel. Spreid de wortels van een struik zo goed mogelijk uit. Druk na opvulling van het gat de aarde goed aan en geef je boom, heester of struik altijd een flinke scheut water na het aanplanten.

Verzorging
Wanneer alles is geplant, komt het aan op verzorging. Zorg ervoor dat vooral de plant de eerste weken na het planten niet droog komt te staan. Geef de plant, net zoals een binnenplant, regelmatig water. Gebruik daarnaast een scherpe snoeischaar als je jouw plant wil snoeien. Zo breng je zo min mogelijk schade aan. Maak de snoeiwonden altijd zo klein mogelijk. Knip bij heesters en struiken maximaal één derde van de takken af en bij een boom maximaal een kwart.

Geef je het aanplanten en verzorgen liever uit handen? Wij helpen jou graag! Onze vakbekwame hoveniers weten precies waar en hoe ze de juiste beplanting moeten aanbrengen en hoe ze deze moeten verzorgen. Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden.