Vogels in de tuin zijn een prachtige toevoeging, ongeacht het seizoen. Ze brengen niet alleen levendigheid met zich mee, maar ze dragen ook bij aan een natuurlijke omgeving die rijk is aan biodiversiteit. Ook in de herfst- en wintermaanden kan jij deze kleine vriendjes naar je buitenruimte lokken. In deze blogpost delen we vijf waardevolle tips om jouw tuin te transformeren tot een vogelvriendelijke tuin!

1) Hang nestkastjes op
Deze eerste tip lijkt misschien voor de hand liggend, en velen zullen al een exemplaar in hun tuin hebben hangen. Toch kan de waarde van een nestkastje of vogelhuisje in het najaar onderschat worden. Wanneer de luchtbewoners in het najaar een comfortabele nestplek hebben gevonden, blijven ze daar tot aan het broedseizoen! Deze valt voor de meeste vogels tussen maart en juli. Wanneer het jou is gelukt om vogeltjes thuis te laten voelen in jouw tuin, heb je dus een logé tot aan het voorjaar.

2) Laat uitgebloeide bloemen staan
Snoei jij je uitgebloeide bloemen weg? Laat ze staan! Verwelkte bloesems vormen veel zaden, waar vogeltjes dol op zijn. Vooral mezen en mussen komen op deze lekkernijen af. Zodra ze doorhebben dat er in jouw tuin wat te halen valt, zul je de gevleugelde vriendjes zien smullen bij de verwelkte bloesems.

3) Zorg voor water en voedsel
Naast de zaden van de uitgebloeide flora, kun je zelf ook nog voor voedsel zorgen. Maak bijvoorbeeld vetbollen, of leg op een voedertafel wat strooivoer neer. Ook zijn vogeltjes dol op ongezouten pinda’s, rozijnen, fruit en zelfs pindakaas. Let wel op dat vogels geen pindakaas mogen eten die bestemd is voor menselijke consumptie. Gewone pindakaas wordt gemaakt van gebrande pinda’s, die niet goed voor de beestjes zijn. Koop in plaats daarvan speciale vogelpindakaas. Deze is gemaakt van ongebrande pinda’s, die de vogels extra energie geven. Vergeet niet een waterschaaltje toe te voegen, dat kleine vogels de mogelijkheid geeft om te drinken of te badderen. Deze is niet nodig wanneer het sneeuwt: de fladderaars kunnen dan prima hun dorst lessen met de vlokken. Als het vriest, kun je geschaafde ijsblokjes in het schaaltje doen, zodat de vogels dit kunnen laten smelten in hun snavel.

4) Voeg klimplanten toe
Je kunt een extra nestgelegenheid creëren door klimplanten tegen je schutting, gevel of pergola omhoog te laten groeien. Ook kunnen de kleine beestjes hier schuilen bij slecht weer of gevaar. Tot slot trekken deze begroeiingen ook veel insecten aan, wat weer voedsel is voor de vogeltjes. Zo kunnen ze hier veilig eten, schuilen en broeden.

5) Begin een composthoop
Een composthoop is een werkelijk eetfestijn voor vogeltjes. Het zit namelijk vol met wormen, kevers, maden en nog veel meer insecten die smakelijk zijn voor de tjirpende beestjes. Naast dit voordeel is een composthoop ook goed voor een heleboel andere dingen: zo heb je minder GFT-afval, creëer je een magische meststof voor je beplanting, verhoog je de biodiversiteit in je vogelvriendelijke tuin en als kers op de taart is het goed voor het milieu.

Uitgelicht: Helpt u mee? Stimuleer de biodiversiteit – Snoek Puur Groen