Misschien wil jij een groene tuin, maar denk je dat het onderhoud te veel werk is. Een versteende tuin is weliswaar onderhoudsarm, maar wist je dat een groene tuin met al haar voordelen dit net zo goed kan zijn? In deze blogpost vertellen we je hoe je jouw tuin onderhoudsvriendelijk, maar toch groen kunt maken.

Het belang van een groene tuin
Bij Snoek Puur Groen praten we maar al te graag over het belang van groen. De voordelen van groen zijn eindeloos, maar in vergelijking met een betegelde tuin zijn er een paar specifieke voordelen die een groene tuin te bieden heeft: het zorgt voor hittereductie en waterbalans. In de zomer is het minder warm in de tuin en tijdens regenval kan het water beter en geleidelijk in de bodem zakken. Doordat de bodem na een stortbui regenwater vasthoudt, kan de beplanting in drogere periodes langer leven op ditzelfde regenwater. Ook voorkom je zo belasting van het rioolsysteem, doordat al het water niet in één keer wordt afgevoerd. Tot slot verhoogt het de biodiversiteit en is het bewezen dat binnen vijf minuten tussen het groen, je stressniveau zakt. Maar hoe zorg je voor een levende tuin als je er niet te veel werk van wil hebben?

1) Zorg voor bodembedekking
Wanneer de grond goed zichtbaar is, droogt de grond uit en bestaat er daardoor een grotere kans op onkruid. Misschien vind jij sommige soorten wildgroei helemaal niet storend. Bovendien helpen ze mee aan het verhogen van de biodiversiteit! Maar wanneer je dit niet zo sierlijk vindt, is bodembedekking erg belangrijk. Om het bodemleven in stand te houden, kun je ook kiezen voor het aanbrengen van een mulchlaag: een laag van verteerbare materialen, zoals cacaodoppen. Zo’n laag houdt vocht vast en zorgt ervoor dat dit water niet meteen verdampt. Het water blijft hierdoor langer in de grond. In plaats van een mulchlaag kun je ervoor kiezen om de bladeren in je tuin te laten liggen: dit is ook verteerbaar en geeft, enigszins gereduceerd, hetzelfde effect.

2) Kies voor de juiste planten op de juiste plaats
Waarom zou je een plekje in je tuin waar je eigenlijk nooit komt, evenveel verzorging geven als de rest? Kijk daarom goed naar je tuin en bepaal waar bepaalde planten het beste kunnen staan. Kies bijvoorbeeld voor een bloemenmengsel dat maar één of twee keer in het jaar gemaaid hoeft te worden. Of ga voor een struik, die je doorgaans maar één keer in het jaar hoeft te snoeien. Of neem bijvoorbeeld bloembollen die snel afsterven, zodat je niet lang tegen het verdorde loof aan hoeft te kijken. Of plaats er een vaste plant, die groter wordt dan het loof, zodat het niet zichtbaar is. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan de Oosterse sterhyacint (Scilla siberica) of de breedbladige druifhyacint (Muscari latifolium).

3) Verharding in je tuin
Natuurlijk hoeft niet je hele tuin te bestaan uit alleen maar groen. Dat kan ook bijna niet: een versteend paadje of terrasje kunnen een mooie toevoeging zijn aan je buitenruimte en dit zie je dan ook vaak terug in tuinontwerpen. Verharding in je tuin is ook niet per definitie slecht, zolang je maar de balans kunt vinden met de natuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van staptegels, met genoeg ruimte tussen de tegels om water door te laten. Of kies voor grind, een soort verharding die water ook toelaat om langzaam de bodem te infiltreren.

Een paadje in je tuin kan tevens een goed element zijn om je tuin een bepaalde indeling te geven. Opteer bijvoorbeeld voor een gazon aan de ene kant en voor plantenborders aan de andere kan. Zo creëer je meer structuur in je tuin.

4) Bepaal voor jezelf wat je leuk vindt
Wanneer je het niet leuk vindt om je tuin te onderhouden, kan het werk veel zwaarder lijken dan het eigenlijk is. Denk daarom eens na: wat vind je wél leuk om te doen? Misschien vind je maaien niet zo erg of vind je het nog best leuk om zo nu en dan te snoeien. Als dit het geval is, kun je hier rekening mee houden bij het indelen van je tuin. Vind je maaien leuk? Overweeg dan een mooi gazon of bloemenmengsel. Is snoeien meer jouw ding? Denk dan aan struiken, heesters en bomen. Is begroeiing wegplukken geen probleem voor jou? Creëer in dat geval prachtige borders, waar zo nu en dan het onkruid weggehaald moet worden. Zo beperk je het onderhoud tot de dingen die niet zo erg zijn, misschien zelfs wel leuk.

5) Maak plaats voor een rommelplekje
Tot slot is het wijsheid om een ‘rommelplekje’ in je tuin te integreren: een plek waar je gemakkelijk alle takken, bladeren, afgestorven loveren, grasmaaisel etc. op kan gooien. Wanneer je je tuinafval op moet ruimen, is het makkelijker om alles op één berg te verzamelen en het daar te laten liggen. Creëer hier bijvoorbeeld je eigen composthoop! Dit ‘zwarte goud’ kun je uiteindelijk ook weer gebruiken voor de bodembedekking. Ook komen hier veel insecten en vogels op af. Win-win! Lees hier hoe je compost maakt.

Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Wij denken graag met je mee! Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden.