Heb je er ooit aan gedacht dat jouw oude theekopjes, koffieblikken of zelfs je lege melkpakken een tweede leven kunnen krijgen als unieke bloempotten? Deze benadering van binnenbeplanting is niet alleen origineel, maar draagt ook bij aan een duurzamere levensstijl. Ontdek tien groene ideeën hoe je alledaagse voorwerpen en materialen kunt omtoveren tot duurzame bloempotten!

1) Mokken of kopjes
Heb je nog oud servies dat je nooit hebt weggegooid? De mokken of kopjes kunnen prachtige, stijlvolle plantenpotjes voorstellen! Kies weer plantjes uit van een geschikte grootte om in het servies te verpotten. Zet de kopjes bijvoorbeeld op een bijpassend schoteltje om het aanzicht helemaal af te maken!

2) Blikken
Oude koffie- of conservenblikken zijn heel goed te gebruiken als duurzame bloempotten. Op onze koffieblikken staan vaak grappige afbeeldingen of teksten. Neem hiervoor ook eens een kijkje in de kringloop: daar hebben ze zat oude blikken. Controleer wel eerst of het blik waterdicht is voordat je je plant erin verpot; zet het plantje anders met potje in het blik. Haal van een conservenblik het label eraf en pimp het blik door hem bijvoorbeeld te verven met ecologische verf!

3) Melkpakken
Een melkpak heeft twee voordelen: hij is waterdicht en je kunt er makkelijk in knippen. En zo is het dus heel simpel om er een plantenpotje van te maken! Snij of knip het bovenste stuk van het melkpak eraf en versier het onderste gedeelte helemaal hoe je zelf wil. Plak er bijvoorbeeld gekleurd papier op, of haal verschillende knipsels uit oude tijdschriften en maak je eigen collage op je bloembakje!

4) LEGO
Bijna iedereen heeft er weleens mee gespeeld: LEGO. Als je nog wat steentjes in huis hebt, kun je hier je eigen potje van maken! Let wel op dat je de pot groot genoeg maakt voor het plantje mét bijgegeven potje, want een LEGO-bouwwerk is natuurlijk niet waterdicht.

5) Plastic potverpakkingen
Eet jij weleens yoghurt? Een klein toetje? Pap? Hüttenkäse? Gooi de plastic verpakking niet weg! Hergebruik het plastic als potje. Wederom kun je de duurzame bloempotten helemaal naar eigen wens versieren. Spuit ze bijvoorbeeld (met duurzame spuitbussen) over of plak hem helemaal vol met stickers!

6) Verfemmers
Dit geeft een beetje hetzelfde idee als de blikken van punt drie; het verschil is echter dat je in een verfemmer een veel grotere plant kwijt kan! Maak ook de emmer goed schoon voordat je er een plantje in zet. Een tip voor de echte creatieveling: ga eens een plantenhanger macrameeën. De grootte van een verfemmer is meer dan geschikt om in je kamer te hebben hangen!

7) Eierschalen
Makkelijker kan het niet! Tenzij je een veganist bent, eet je vast en zeker weleens een eitje. Je kunt ze gebruiken als schattig vaasje, maar ook als bloempot. Eierschalen bevatten veel kalk en voedingsstoffen; dit maakt de schalen een hele goede optie voor een natuurlijk bloempotje. Als het tijd is om je plantje te verpotten, kun je hem met eierschaal en al in een nieuwe pot zetten: superhandig!

8) Kaarspotjes
Je hebt vast wel een paar kaarsen in huis waarvan enkele in een potje staan. Wanneer je kaars op is, gooi het potje dan niet weg! Dit vormt namelijk een perfect plantenpotje voor de kleinere plantjes. Maak het potje wel goed schoon voordat je er een plantje in verpot.

9) Pannen
Verouderde pannen zijn prima om te dienen als plantenpot. Afhankelijk van de grootte van de pan, kun je er middelgrote of grote planten in plaatsen. Ook voor pannen kun je een macramé-plantenhanger maken.

10) Bekers
Tot slot kun je voor een creatieve bloempot denken aan oude bekers. Dit kunnen plastic, keramieken of stenen bekers zijn – het maakt eigenlijk niet uit, zolang je er maar op let dat ze waterdicht zijn. Denk bijvoorbeeld aan bekers waar je uit dronk toen je klein was. Hoe leuk is het om in jouw oude Nijntje- of Sesamstraatbeker een plantje te hebben groeien?

Dus, ga op zoek naar je oude potten, blikken, pannen of bekers en tover ze om tot een uniek plantenpotje. Versier oude verpakkingen of maak een potje van bouwsteentjes. Zo ben je creatief, maar ook nog eens duurzaam bezig!

Vond je dit blog nuttig? Deel deze inspiratie via Facebook of andere social media!