Een op de drie eigenaren van tuinen ondervindt de gevolgen van wateroverlast, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek onder 1.058 Nederlandse tuin- en balkonbezitters. Daarnaast ervaart maar liefst 48 procent van hen problemen met hitte door klimaatverandering. Een jaar geleden was dit percentage nog slechts 24 procent.

Volgens Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek, worden de gevolgen van klimaatverandering steeds meer merkbaar voor Nederlanders. Vooral in stedelijke gebieden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (51 procent) en in het Oosten van Nederland (52 procent) wordt de warmteoverlast sterk gevoeld. Aan de andere kant komt wateroverlast door zware regenval voornamelijk voor in het Zuiden van Nederland (40 procent). Van Dijk benadrukt dat het kiezen voor meer groen in plaats van tegels een belangrijke stap is om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan een leefbare toekomst en de gevolgen van hittestress en wateroverlast zoveel mogelijk te beperken.

Ondanks de groeiende problemen met water- en warmteoverlast, heeft nog steeds een kwart van de respondenten een volledig betegelde tuin. Slechts 45 procent van hen heeft het afgelopen jaar stappen ondernomen om hun tuin of balkon te vergroenen om zo een positieve impact te hebben op het klimaat. Opvallend genoeg zijn juist Nederlanders met een modaal tot twee keer modaal inkomen het meest terughoudend als het gaat om het belasten van tegels in de tuin. Dit terwijl negen op de tien Nederlanders erkennen dat een groenere tuin bijdraagt aan een beter klimaat en een gezondere leefomgeving.

Levendige Tuinen als oplossing

Snoek Puur Groen speelt in op deze ontwikkeling met het concept ‘Levendige tuinen’ Waarbij de onderwerpen: klimaatadaptatie, circulariteit, duurzaamheid en biodiversiteit integraal onderdeel zijn van het ontwerp dat de tuin- en landschapsontwerpers van Snoek Puur Groen maken.

Een voorbeeld van een Levendige Tuin vindt u hier: https://www.snoekpuurgroen.nl/2020/08/06/moderne-landschapstuin-met-aandacht-voor-biodiversiteit/

Bron: Willemijn van Iersel, Vakblad De Hovenier