Een terrarium is een soort National Geographic bij je thuis: een afgesloten minituin die minimale verzorging nodig heeft en is een ontzettend mooie accessoire voor op je thuiswerkplek.


Hoe werkt het terrarium?

Een gesloten terrarium kan uitgroeien tot een zelfvoorzienend mini-ecosysteem. Het gesloten karakter van dit type terrarium zorgt ervoor dat planten zelfvoorzienend worden. Water en voeding worden op de volgende manieren opgenomen:

  • Voordat je de pot afsluit voeg je water toe aan het terrarium. Dit water verdampt, maar omdat het niet uit de fles kan ontsnappen druppelt het lang de fles weer terug de aarde in. De wortels van de planten kunnen het zo opnemen. Je zult begrijpen dat deze constante verdamping ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in het terrarium groot is. Alleen planten die hiervan houden, zullen overleven.
  • Dorre bladeren van planten in het terrarium worden omgezet tot voedingsstoffen die aan de aarde worden afgegeven. De wortels kunnen deze stoffen opnemen, waardoor de overige planten kunnen leven.


Goed om te weten

Het lijkt er nu waarschijnlijk op dat een gesloten terrarium nauwelijks iets van buitenaf nodig heeft. Toch is dat niet helemaal het geval. Licht en warmte zijn namelijk twee belangrijke elementen die van buitenaf moeten komen. Ook is het handig om de fles iedere maand te draaien om er voor te zorgen dat alle planten evenveel licht krijgen.


Wist je dat…

– Terrariums zijn momenteel een hit en helemaal terug van weggeweest. In de jaren 70 zag je ze in elk interieur en ook nu zie je ze overal: thuis, in winkels en in restaurants, zo ook in Notiz.

– De Brit David Latimer geeft een aantal van zijn planten, al sinds 1972, geen water meer en toch leven ze ruim 45 jaar later nog steeds.

– Je zelf ook een terrarium kunt maken? Meer dan een mooie glazen fles, aarde, grind en natuurlijk mini plantjes heb je niet nodig. Neem een kijkje op deze website. Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat!