ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
SustainableCities

Ongeveer vier jaar geleden pakte Snoek Puur Groen de tuin van deze opdrachtgever aan. De saaie en treurige buitenruimte transformeerde in een inspirerende, groene plek. Vlinders, bijen en vogels voelen zich hier helemaal thuis.

Circulair
Voor de metamorfose omheinde een border het gazon van deze tuin. Hierin stonden verschillende uitgegroeide struiken en een dode appelboom. Snoek Puur Groen hergebruikte een deel van de gezonde beplanting in het nieuwe tuinontwerp. De pergola met de klimplanten en al het bestratingsmateriaal werden behouden. Zowel de tegels als de klinkers zijn omgekeerd hergebruikt. De kleur van de klinker was nog erg mooi, omdat de onderkant ervan lang in het zandbed lag. Op deze manier hoefden onze hoveniers geen afval af te voeren en geen nieuw bestratingsmateriaal aan te voeren. Hierdoor is de tuin budgetvriendelijk.

Buitenruimte vol biodiversiteit
In de nieuw aangelegde borders zijn diverse struiken aangebracht, onder andere vlinderstruiken en seringen. De bestaande borders zijn in verhouding tot de tuin ruimer gemaakt. Aan deze borders zijn veel bloeiende planten toegevoegd. Deze beplanting trekt veel vlinders, bijen en vogels aan, waardoor er in de tuin veel ruimte is voor biodiversiteit.

Vormgeving
De bestaande borders zijn strak vormgegeven. Hetzelfde geldt voor de terrassen, welke aansluiten op de architectuur van het woonhuis. De toegepaste weelderige beplanting vormt een fraai contrast met de strakke vormgeving.

Wijs met water
Naast circulariteit dacht Snoek Puur Groen ook na over klimaatadaptie door een infiltratiekrat in de bodem te graven. Er is een regenpijp van het platte dak afgekoppeld en aangesloten op een infiltratiekrat. Hierdoor infiltreert het water op een natuurlijke manier naar de ondergrond. Zo wordt het riool minder belast.

Klik hier en ontdek hoe jij je tuin beschermt tegen heftige regenbuien.

Reactie van de klant

“Snoek Puur Groen legde in 1998 de tuin van onze vorige koopwoning aan. Een paar jaar geleden kwamen we het bedrijf toevallig weer tegen op een markt in Emmen. We besloten toen meteen om de buitenruimte van ons huidige huis ook door hen aan te laten pakken. Ontwerper Gienus gaf ons goede adviezen, maar zelf hadden we ook een grote inbreng. Dat maakte de samenwerking erg prettig tijdens het ontwerpen. Hetzelfde geldt voor het aanlegproces. Alles werd goed overlegd.”

Galerij van dit artikel