ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
Partnerships
SustainableCities

Vandaag plaatst gemeente Smallingerland in samenwerking met Omrin, CityGard en Snoek Puur Groen de eerste zes containertuintjes van Drachten. De tuintjes rondom (ondergrondse) containers zijn goed voor het vergroenen van de leefomgeving, het vergroten van de biodiversiteit en het tegengaan van afvaldump.

Minder afvaldump
Smallingerland is niet de eerste Friese gemeente waar containertuintjes worden aangebracht: gemeente Leeuwarden plaatste dit voorjaar al tuintjes rondom een (ondergrondse) container in de wijk Nijlân. Vandaag krijgt de plaatsing van containertuintjes een mooi vervolg in gemeente Smallingerland in Drachten. Net zoals de gemeente Leeuwarden kampt gemeente Smallingerland met veel afvaldump naast de (ondergrondse) containers. Dit zorgt voor veel overlast en ziet er onverzorgd uit. Door containertuintjes te plaatsen, worden buurtbewoners op een positieve manier verleid om met andere ogen naar de containers te kijken. Dit ontlokt totaal ander gedrag dan het dreigen met boetes doet. Ook wordt het besef vergroot dat dit geen plek is voor het lozen van afval.

Buurtparticipatie
Henk-Jan Room van CityGard vertelt: “Wij hebben als doel om natuur de stad in te brengen en mensen te verbinden met de natuur en met elkaar. Deze andere benadering werpt zijn vruchten af, te zien ook in de goede resultaten. Zeker wanneer de buurt de containertuintjes adopteert en dus voor de tuintjes gaat zorgen. Een mooie bijkomstigheid is dat er ook leuke contacten onderling ontstaan.”

Vergroening van de wijk
Naast het verminderen van afvaldump zorgen de tuintjes voor vergroening van de wijk. De containertuintjes zijn namelijk volledig duurzaam: de bakken bestaan uit volledig gerecycled plastic uit Friesland en worden op maat gemaakt en geproduceerd met een 3D-printer. De planten in de bak komen bij een lokale kweker vandaan die het certificaat Green Deal bij zich draagt. De beplanting stimuleert de biodiversiteit.

 

Galerij van dit artikel

containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes
containertuintjes