ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
SustainableCities

Op vrijdag 24 september 2021 vond de kennisdelingsdag van de Vereniging van Erfgoedhoveniers plaats. Op deze dag komt de exclusieve groep van dertien erfgoedhoveniers samen om over één centraal thema te overleggen. Dit jaar was het centrale thema ‘Roodbaard en Vlaskamp revisited’ en mochten Snoek Puur Groen en Nico Kloppenborg de kennisdelingsdag organiseren.

Inloop te Mantgum
’s Ochtends verzamelden we ons in de Mariakerk te Mantgum. We kletsten wat bij onder het genot van een bakje koffie en/of thee en een stuk Friese Oranjekoek. Daarna nam tuinarchitect Nico Kloppenborg het woord. Wij vroegen hem vooraf de kennisdelingsdag te voorzien van een rondleiding en zijn kennisdeling.

Historische Seerp van Galemawei
We liepen onder begeleiding van Nico Kloppenborg naar de Seerp van Galemawei. Tuinarchitect Gerrit Vlaskamp ontwierp deze straat, maar z’n originele ontwerpvisies zijn door de jaren heen verdwenen. We bespraken hoe wij als erfgoedhoveniers de originele ontwerpvisies toch in stand kunnen houden.

Casestudie tuinen Vlaskamp
Gerrit Vlaskamp ontwierp niet alleen de historische Seerp van Galemawei, maar ook verschillende tuinen in Mantgum. We liepen tot het einde van de ochtend langs deze tuinen, die er momenteel heel anders uitzien dan het originele ontwerp van Gerrit Vlaskamp. We discussieerden vervolgens over de vraag hoe we de historische beelden van deze tuinen een beetje terug kunnen brengen.

Park Vijversburg
Na de lunch verbleven we in park Vijversburg. De landschapstuin om het oude landgoed heen is ontworpen in de stijl van Gerrit Vlaskamp. Het is nooit bewezen dat hij daadwerkelijk de tuinarchitect is van de landschapstuin. We liepen gezamenlijk door het park en gaven ondertussen onze mening en verwondering over het ontwerp. Ook vertelde één van de ervaren deelnemers van de kennisdelingsdag iets over Roodbaardtuinen.

Evaluatie terras
Aan het einde van de middag was de kennisdelingsdag afgelopen. Op het terras van park Vijversburg was er nog ruimte om de dag te evalueren onder het genot van een borrel. Daarna gingen we naar huis om het weekend in te luiden.

Klik hier als je meer wil weten over ons lidmaatschap bij de Vereniging van Erfgoedhoveniers.