ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
SustainableCities

Snoek Puur Groen is sinds 2019 geregistreerd als erfgoedhovenier. Dit betekent dat wij volgens strikte richtlijnen werken, die door de Vereniging van Erfgoedhoveniers zijn opgesteld. Zo waarborgen we kwaliteit, betrokkenheid en deskundigheid en kan groen erfgoed blijven ontstaan. Waarom dit zo belangrijk is, lees je in dit artikel.

Logica van de architect
De Vereniging van Erfgoedhoveniers is een landelijke organisatie. Hierin zijn een aantal hoveniers per provincie of regio aangesloten. Deze zijn gespecialiseerd in het renoveren, onderhouden en vernieuwen van historische tuinen of parken die door oude, gerenommeerde architecten zijn ontworpen. “In Friesland vind je bijvoorbeeld veel Vlaskamp- en Roodbaardtuinen”, weet Jean Berkhout. Als verkoper van Snoek Puur Groen draagt hij zorg voor het proces van de vraag van de klant tot een goede overdracht naar de uitvoering van een groenproject. Om klanten met historische tuinen beter tot dienst te zijn, volgde Jean een opleiding van de Vereniging van Erfgoedhoveniers. Tijdens deze halfjaar durende opleiding leerde hij waar je als hovenier op moet letten bij het renoveren, onderhouden en vernieuwen van een historische tuin. Een voorbeeld hiervan is het herkennen van historische patronen in een landschap. “In sommige historische tuinen zit een bepaalde logica, zoals de afstand tussen de planten en bomen. Daar heeft een architect heel goed over nagedacht.”

In stand houden van historie
Snoek Puur Groen vindt het belangrijk om een historische tuin te blijven renoveren, onderhouden en vernieuwen om de historie in stand te houden. Jean deelt deze visie ook: “Waar kom je vandaan? Wat heeft zich vroeger allemaal afgespeeld? Een voorbeeld is dat mensen van adel vroeger nooit bruin wilden worden, omdat een zongebruinde huid iets voor boeren en arbeiders was. Maar de adellijken wilden natuurlijk wel naar buiten. Dus dan had je bijvoorbeeld van die loopbossen. Dat zijn paden waar de bomen zo in elkaar groeien, dat er alleen maar schaduw is. Als jij er zou lopen, denk je: ‘wat een mooie tunnel!’ Maar dat soort dingen hebben dus eigenlijk een hele andere betekenis.”

Foto rechts: verkoper Jean Berkhout van Snoek Puur Groen volgde de opleiding van de Vereniging van Erfgoedhoveniers.

Bepaalde voorwaardes
De Vereniging van Erfgoedhoveniers bewaakt en bewaart de waarde van de historische tuinen door hoveniers op te leiden. Als hovenier moet je echter wel aan bepaalde voorwaardes voldoen om de opleiding te volgen: “Je wordt gescreend en geïnterviewd. Daarnaast wordt er gekeken hoeveel erfgoedhoveniers er al in de regio zijn, want de Vereniging van Erfgoedhoveniers wil niet dat je concurreert”, legt Jean uit. De verkoper vertelt ook dat er op dit moment dertien erfgoedhoveniers aangesloten zijn bij de Vereniging van Erfgoedhoveniers. Snoek Puur Groen is daar dus één van. De groep erfgoedhoveniers maakt regelmatig excursies naar historische plekken zoals Naarden Vesting. “Daar leren we alles over nieuwe technieken, zoals diverse maaimethodes of watergeefsystemen. In historische tuinen zijn namelijk veel flora en fauna te vinden. Daar houden we in de breedste zin rekening mee, door bijvoorbeeld elektrische gereedschappen te gebruiken. Deze maken minder lawaai.”

Foto links: in 2020 vernieuwde Snoek Puur Groen de historische tuin van Osinga State.

Kennisdelingsdagen en winacties
Naast excursies organiseert de Vereniging van Erfgoedhoveniers drie keer per jaar kennisdelingsdagen. Op deze dagen komt Snoek Puur Groen met de andere twaalf leden samen om over één centraal thema te overleggen. Op 24 september 2021 is bijvoorbeeld de eerstvolgende kennisdelingsdag en wordt er gesproken over de historische tuinen van architect Vlaskamp die veel in Noord-Nederland zijn aangelegd. Ook regelt de Vereniging van Erfgoedhoveniers winacties voor hun leden in de vorm van een bestek: “Je maakt dan als bedrijf een omschrijving van de werkzaamheden van een groenproject en daar bereken je een realistische prijs voor. Wij waren de goedkoopste, dus wij hebben gewonnen.” Snoek Puur Groen mag als winnaar Veenborg Welgelegen in Sappemeer renoveren. “Dat is een historisch pand met een historische tuin. Die gaan we helemaal opknappen in opdracht van het Groninger Landschap. Deze instantie wil het monument op een andere manier gaan exploiteren door het bijvoorbeeld als locatie voor diverse gelegenheden te verhuren.”

Kleine nichemarkt
Het project Veenborg Welgelegen in Sappemeer is erg belangrijk voor Snoek Puur Groen: “We hebben nog niet zoveel historische tuinen gerenoveerd. Dat moet een beetje groeien. Het is een kleine nichemarkt, dus er is niet zoveel werk in”, meldt Jean. Desondanks wil Snoek Puur Groen aangesloten blijven bij de Vereniging van Erfgoedhoveniers, omdat beide partijen een belangrijke visie delen. “Wij zijn een bedrijf gericht op duurzaamheid en circulariteit. We denken bijvoorbeeld een paar keer na voordat we iets weghalen. Een oude boom heeft bijvoorbeeld veel waarde. Dan is het bruggetje naar een historische tuin natuurlijk snel gelegd. Het is onze missie om de historische tuinen in stand te houden en niet alles te vernieuwen met veel verharding en dat soort dingen.”

Foto rechts:  in 2015 renoveerde Snoek Puur Groen de historische tuin van het Sint Anthony Gasthuis. Onder bezielend oog van architect Nico Kloppenborg mochten wij een bijdrage leveren aan de realisatie van deze tuin. Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor het renoveren van jouw historische tuin? Neem contact op!