ClimatAction
LofeOnLand
SustainableCities

De bladeren vallen van de bomen en het wordt eerder donker. Oftewel: het najaar is begonnen! Bereid jouw tuin voor op de koude weersomstandigheden door de zeven tips uit dit artikel toe te passen.

#1 Strooi bemesting op je grasmat
Bemesting bevat belangrijke voedingsstoffen die door middel van zonlicht worden omgezet in suikers. De suikers houden de grassprieten vervolgens gezond en laten je grasmat snel(ler) groeien. Let er trouwens wel op dat je voor kalihoudende bemesting kiest. Dit is goed voor de afharding en beworteling van het gras.

#2 Verwijder bladeren van je grasmat
Bladeren blokkeren het zonlicht. Licht is echter onmisbaar voor de groei van gras. Daarnaast houdt het bladerdeken vocht vast, waardoor het een ideale omgeving creëert voor de ontwikkeling van ziektes en schimmels. Gebruik de overvloed aan bladeren voor een composthoop.

#3 Maak een composthoop
Kies een plek in je tuin waar je zoveel mogelijk organisch afval laat liggen. Bodemlevende wormen eten het afgestorven plantenmateriaal vanzelf op. Het enige wat na verloop van tijd overblijft, is een laagje humus. Deze voedselrijke grond zorgt voor biodiversiteit in je tuin.

#4 Steek je graskanten af
Door graskanten af te steken, vermijd je wildgroei buiten het gazon. Het najaar is het perfecte moment om je graskanten af te steken, omdat door de lagere temperatuur de kans op verbranding minder groot is. Zo voorkom je een geelbruine grasrand.

#5 Snoei houtige gewassen
Houtige gewassen zoals bomen laten in het najaar hun bladeren vallen. Hierdoor komt de sapstroom tot stilstand en kunnen er problemen optreden bij de hergroei in het voorjaar. Voorkom dit door de eenvoudige struiken en bomen te snoeien in je tuin. Lees hier hoe je dat doet.

Foto links door Gabriel Jimenez via Pexels

#6 Leg beplanting aan
Vanaf oktober tot en met december is de beste planttijd, omdat de bodemtemperatuur hoog is door de nazomer. Hierdoor kunnen de worteltjes van planten nog even doorgroeien voordat het koude winterseizoen begint. In dit artikel lees je waar je nog meer op moet letten tijdens het aanleggen van beplanting.

#7 Scheur je vaste planten
Vaste planten krijgen een steeds vollere, rijkere pol. Deze stopt na verloop van tijd met groeien. Scheur je vaste planten als je merkt dat de groeikracht vermindert. Dit doe je door de plant uit de border te graven en het in kleinere stukken op te delen. Gooi het oudste deel van de plant op de composthoop. Zet de kleinere stukken terug in de border, zodat ze door de (nog) hoge bodemtemperatuur de kans krijgen om te groeien.

Vind je het na het lezen van deze tips alsnog lastig om je tuin een najaarsbeurt te geven? Wij nemen het onderhoudswerk graag van je over! Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.

Foto rechts door Peggychoicair via Unsplash