ClimatAction
DecentWorkEconomicGrowth
Partnerships
QualityEducation

Groen is het beroep van de toekomst, omdat er grote tekorten in de groene sector zijn. Durf jij te werken in deze uitdagende branche? Onze recruiter Baukje Rekker legt in dit artikel uit hoe jij je kunt laten (om)scholen tot groenprofessional.

Welke mogelijkheden zijn er?
Er zijn drie mogelijkheden om je te laten (om)scholen als groenprofessional. Je kunt bijvoorbeeld een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL), Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) of brancheopleiding volgen.

Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
Binnen een BOL-traject loop je tijdens je mbo-opleiding één of meer stages bij een bedrijf of organisatie. Wij bieden regelmatig stages aan voor mbo-studenten die een groenopleiding volgen binnen een BOL-traject. Als je voor een stage bij Snoek Puur Groen kiest, bieden we je een stageovereenkomst aan inclusief een (eerlijke) stagevergoeding. De stageovereenkomst en -vergoeding gelden alleen tijdens de stageperiode. Als je goed functioneert tijdens je stage, bestaat de kans dat je van ons een baan krijgt aangeboden.

Foto rechts door Crystal Jo via Unsplash

Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)
Binnen een BBL-traject heb je in plaats van een stageovereenkomst een arbeidsovereenkomst met een bedrijf of organisatie. Op vrije werkdagen volg je lessen op bijvoorbeeld een ROC of AOC. Kortom: eigenlijk leer en werk je tegelijkertijd. Lijkt deze combinatie jou fijn? Dat komt goed uit, want ook voor mbo-studenten die een BBL-groenopleiding volgen bieden wij regelmatig stages aan met baangarantie.

Brancheopleiding
Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Deze brancheorganisatie biedt verschillende brancheopleidingen aan in de groene sector. Als je bij ons een arbeidsovereenkomst hebt, kun je je laten (om)scholen binnen zo’n brancheopleiding. Je gaat dan één keer per week naar school. Meestal is dat op woensdags van 16:00 tot 21:00. Het grootste verschil tussen een brancheopleiding en een BOL-opleiding of BLL-opleiding is dat een brancheopleiding wordt georganiseerd door de branche zelf. Hierdoor sluit een brancheopleiding perfect aan op de praktijk.

Diploma of laten omscholen?
We staan niet alleen open voor gediplomeerden, maar ook voor zij-instromers die bereid zijn om een vakdiploma te halen binnen de groene sector. Onze voorkeur gaat vooral uit naar zij-instromers die een brancheopleiding volgen: “De gemiddelde leeftijd van mbo-studenten die een BBL-traject volgen, ligt vaak lager dan mensen die een brancheopleiding doen. Hierdoor merk je een verschil in motivatie”, legt Rekker uit. “Daarnaast ligt binnen een brancheopleiding de nadruk op plantenkennis, terwijl rekenen en Nederlands binnen een BBL-traject meer van belang zijn.” De recruiter benadrukt dat ondanks de verschillen beide opties mogelijk zijn. “Mensen moeten doen wat het beste bij hen past”.

Foto links door Anna Shvets via Pexels

Wat kun je als groenprofessional?
Als groenprofessional word je bij ons ingezet binnen het team onderhoud of aanleg. Beide teams richten zich op zowel de particuliere als zakelijke markt. Als medewerker binnen het team onderhoud ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de tuinen van (bijvoorbeeld) ziekenhuizen, scholen en particuliere klanten. Je zorgt ervoor dat de buitenruimtes er piekfijn uitzien, snoeit bomen en heesters en bepaalt wat de beste tijd is om het gazon te bemesten. Als medewerker binnen het team aanleg ontwerp je een tuin of leg je deze aan. Dit kan een buitenruimte van een nieuwbouwhuis zijn die volledig ingericht moet worden of het aanleggen van een vakantiepark zoals Buitenplaats Gerner.

Hoe investeert Snoek Puur Groen in groenprofessionals?
Het is afhankelijk van de behoefte van opdrachtgevers hoe wij in groenprofessionals investeren: als er bepaalde werkzaamheden regelmatig terugkomen, kunnen we ervoor kiezen om te investeren in onze groenprofessionals. Zo kunnen we de werkzaamheden zelf uitvoeren en hoeven we deze niet uit te besteden aan andere bedrijven of organisaties. Als het nodig is, investeren we hierbij ook in de scholing van onze medewerkers. Aan de ene kant leggen we dus verbinding met het onderwijs door stagiaires een kans te geven en aan de andere kant vinden wij het belangrijk dat ons personeel zichzelf blijft ontwikkelen. Wil jij ook werken in een bedrijf waar kansen worden geboden en ontwikkeling belangrijk is? Laat er geen gras over groeien en stuur een (open) sollicitatie!

Foto rechts: recruiter Baukje Rekker