ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
QualityEducation
SustainableCities

Het groene schoolplein van basisschool de Kwinkslag in Slagharen biedt kinderen de kans om op een veilige manier op ontdekkingstocht te gaan in de natuur. Door natuurlijke elementen zoals wilgentunnels, stapstammen en klimbomen wordt de creativiteit van kinderen uitgedaagd. Hierdoor kunnen zij zichzelf spelenderwijs ontwikkelen op cognitief, lichamelijk en natuurlijk vlak.

Van een traditioneel naar groen schoolplein
Voorheen bestond het schoolplein van de Kwinkslag uit tegels en overdekte fietsenstallingen. Tijdens de renovatie vervingen wij een deel van de tegels door bomen, bloeiende planten en struiken. Hierdoor krijgen kinderen het gevoel dat zij zich in een groene oase bevinden. De tegels hergebruikten we om stapelranden voor de planten te maken.

Biodiversiteit en beleving
De stapelranden dienen als beschermrand voor de beplanting, zodat de kinderen er moeilijker doorheen kunnen lopen. Daarnaast fungeren de stapelranden als zitplek voor de kinderen en docenten. Ook rondom de zitplekken hebben we vaste, bloeiende planten geplaatst. Deze dragen bij aan de biodiversiteit en natuurlijke beleving.

Een veilige plek voor iedereen
Door het vele groen kunnen de kinderen zich rustig terugtrekken uit het zicht van de leerkrachten. Hierdoor ervaren de kinderen meer vrijheid en kunnen ze zelf op ontdekkingstocht gaan. De leerkrachten kunnen de kinderen nog wel in de gaten houden: in tegenstelling tot de meeste kinderen kunnen de leerkrachten over de beplanting heen kijken.

Logische routing op het schoolterrein
De kinderen die zich rustig willen terugtrekken, worden van de actieve kinderen gescheiden door een logische routing op het schoolterrein: actieve kinderen durven vaak meer, dus gaven we ze een plekje verder van het schoolplein af.

Kinderen ontwikkelen eigen talent
Kortom: voor elk kind is er op dit groene schoolplein iets te doen wat hij of zij wil. Of een kind nu lekker wil rennen, verstoppertje wil spelen of insecten wil onderzoeken: ieder kind kan zijn of haar eigen talent ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor het schoolterrein van CBS De Hoeksteen in Heerenveen. Ook op dit vernieuwde schoolplein wordt natuurlijk spelen gestimuleerd.

Reactie van de klant

“Via één van onze collega’s zijn wij bij Snoek Puur Groen terechtgekomen. Nadat we deze organisatie benaderden, hadden wij een kennismakingsgesprek met verkoper Jean Berkhout. Het ontwerp dat tuin- en landschapsontwerper Lennart Woelinga na het kennismakingsgesprek maakte, was erg aantrekkelijk. Lennart heeft zelfs online gesprekken gehad met een aantal van onze leerlingen om hun wensen en behoeftes zo goed mogelijk in kaart te brengen. Vervolgens leidde Jean het project goed richting de gemeente en provincie. Hij heeft hierdoor veel werk uit handen genomen. De aanleg van het project ging ook prima qua samenwerking.”

Galerij van dit artikel

De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag
De Kwinkslag